2012-01-28 09:26:16• hírek • MTI

A szlovákiai politika megtisztításáért tüntettek Pozsonyban

fotó: Bumm.sk
fotó: Bumm.sk

A szlovákiai politikai élet korrupciótól való megtisztításáért és a korrupt politikusok közéletből való távozásáért tüntettek pénteken este Pozsonyban.

A rendezők szerint a Facebook közösségi oldalon keresztül megszervezett civil akción mintegy 4-5 ezer, a rendőrök szerint 800-1000 ember vett részt.

A tüntetést a tavalyi év végén nyilvánosságra került Gorilla-dosszié váltotta, amely a rendszerváltás utáni Szlovákia egyik legnagyobb közéleti botrányává vált. Az irat, amely a Szlovák Információs Szolgálat (SIS) által 2005 és 2006 között végzett lehallgatások leirataira alapozódik, a politikai és gazdasági élet befolyásos szereplőinek összefonódásáról és állítólagos korrupciós ügyeikről szól.

A résztvevők Pozsony központjában gyűltek össze, majd az elnöki palota és a parlament elé vonultak. A tüntetők banánokat és tojásokat dobáltak az elnöki palota udvarára, s megdobálták a törvényhozás épületét is. Néhány tucatnyi ember átszakította a parlament köré emelt kordonokat és megpróbált bejutni az épületbe, de a rendőrök közbeléptek. Összetűzésekre, rendbontásra nem került sor. A hatóságok mindössze az álarcos tüntetőket igazoltatták.
A szervezők közlése szerint a következő hasonló akcióra február 3-án Zsolnán kerül sor.

Az aktivisták tíz pontos követeléslistát is megfogalmaztak: egyebek között azt szeretnék, ha az idő előtti választásokat március helyett szeptemberben tartanák, minden érintett tanúvallomást tenne az ügyben, valamint a Gorilla-dossziéban szereplő személyek lemondanának tisztségeikről - jegyezte meg a Bumm.sk hírportál.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: