2009-03-29 13:34:04• hírek • Matos Lajos, MTI

A szívbarát aszpirin

Infarktust követően, vagy a koszorúérbetegség szempontjából fokozott kockázatú embereknek bizonyos életkor után már eddig is javasolták kis adagban aszpirin szedését. A szívbetegségek megelőzésének amerikai szakbizottsága új vizsgálati eredmények alapján még fiatalabb korban ajánlja a folyamatos aszpirinkezelést mind a nőknek, mind a férfiaknak.

Az acetilszalicilsavat, amelyből jó évszázaddal ezelőtt az aszpirin névre keresztelt gyógyszer lett, gyulladáscsökkentőnek, fájdalomcsillapítás céljára állították elő. Fejfájás, vagy ízületi panaszok miatt is az egyik leggyakrabban használt gyógyszer, de az utóbbi évtizedben főleg azért fogyasztanak világszerte mintegy 50 ezer tonnát ebből az anyagból, mert a koszorúér-betegség megelőzésére és kezelésére milliók szedik világszerte.

A szívgyógyszer sokkal kevesebb aszpirint tartalmaz, mint a fájdalomcsillapító tabletta és az új készítmények olyan borítással készülnek, hogy a régebben sok gyomorpanaszt okozó, savas vegyhatású anyag csak fokozatosan, a bélből szívódik fel.

Évek alatt kiderült, hogy az aszpirin kis adagja is kiválóan csökkenti a véralvadás alapját jelentő vérlemezkék összetapadó képességét, ezért szívinfarktus után, vagy annak megelőzése végett az aszpirin rendszeres bevétele hatásos módszer. Most két nagy tanulmány eredményei is alátámasztják azt a javaslatot, amelyet a betegségek megelőzésére szervezett bizottság az aszpirin használatára vonatkozólag nyilvánosságra hozott.

A Women's Health Initiative vizsgálatot 1991-ben indították el az Egyesült Államok területén. Akkor 161 808 egészséges asszony csatlakozott önként a tanulmányhoz és már eddig is több, fontos megfigyelés segítette a hölgyek közreműködésével az orvostudományt. Most azokat az adatokat dolgozták fel, amelyek bizonyították, hogy aszpirin szedése igen kis adagban megelőzte a szív- és érbetegségek megjelenését. Hasonlóan kedvező adatokkal szolgált egy másik nagy vizsgálat is.

A szakbizottság, a US Preventive Services Task Force ezért azt javasolja, hogy háziorvosukkal megbeszélve a nők 55-79 éves koruk között, a férfiak 45-79 éves életkoruk időszakában szedjék a 81-100 mg aszpirint tartalmazó tablettát, mert az segít a legtöbb halálesetet okozó szív- és érbetegségek megelőzésében, ugyanakkor a kezelés kockázata sokkal kisebb, mint a várható előny.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: