2012-07-26 19:01:41• hírek • Kocsis Zoltán

A színház vezetőségéből is kizárták volna a magyarságot

Miután a júniusi városi tanácsülés után a Szociál-Liberális Unió (USL) teljesen kizárta a Szatmárnémeti magyarságát képviselő RMDSZ-t a város vezetéséből, azzal, hogy az alpolgármesteri tisztség megtagadása után egyetlen szakbizottság elnökségét sem kapta meg az érdekvédelmi szervezet, csütörtökön a kultúrából is megpróbálták kihagyni a magyarságot.

A rendes júliusi tanácsülés második napirendi pontja arról hivatott dönteni, hogy az Északi Színház igazgatótanácsában ki képviseli majd a városi tanácsot. Az USL „nagyvonalúan" csak Ioan Rust javasolta erre a tisztségre. Maskulik Csaba felhívta azonban a figyelmet, hogy a színházban magyar nyelvű társulat is működik, az előző mandátumban pedig mind a négy párt képviseltette magát az intézmény vezetőségében. Az RMDSZ Maskulikot jelölte (az előző mandátumban is ő töltötte be ezt a szerepet), ezzel azonban az igazgatótanács tagjainak száma nyolcra emelkedett - ám annak páratlannak kell lennie. Közös megegyezéssel az USL egy újabb személyt jelölt Marcela Papici személyében - a módosítást végül egyhangúlag elfogadták a tanácsosok.

Hasonlóan szeretett volna eljárni az USL a Filharmónia esetében is, ám itt egyéb nézeteltérések miatt végül elhalasztották a döntést...

Sikerrel járt az RMDSZ a városban működő tanintézmények esetében is. „Az volt a célunk, hogy minden olyan iskola vezetőtanácsában legyen képviselőnk, ahol magyar nyelvű oktatás folyik. Ezt sikerült is elérnünk", nyilatkozta a tanácsülés után Kereskényi Gábor, a városi RMDSZ elnöke. Ez azt jelenti, hogy a 42 tanintézmény közül 23-ban lesz magyar a vezetőtanácsban. A tisztán magyar tannyelvű intézményekben értelemszerűen csak magyarok képviselik a várost: a 10-es általános iskolában Kereskényi Gábor és Fógel László, a Kölcsey Ferenc Főgimnáziumban Butka Gergely, Maskulik Csaba és Láng László, a Református Gimnáziumban Kiss József, Kereskényi Gábor és Láng László, a Hám János Romai Katolikus Iskolaközpontban pedig Maskulik Csaba és Nits János.

Szintén pozitív eredménynek nevezhető, hogy az RMDSZ az összes bizottságban helyet tudott szerezni magának. A kereskedelmi üzlethelyiségek értékesítéséért felelős bizottságban Kereskényi, a lakásépítési támogatásokat ellenőrző bizottságban Fógel, a közrendért felelős bizottságban Kereskényi, a közlekedési bizottságban Maskulik, a szociális lakásigényléseket elbíráló bizottságban pedig Magyar Lóránd és Fógel kapott helyet.

Kereskényi szavaival élve a „nyitottság látszatát sem tartotta fent" az USL a városmenedzser kinevezésével kapcsolatban és az RMDSZ-frakció elutasítása ellenére keresztülvitték terveiket. „A tervezetben sem a pontos feladatkörök, sem a menedzsment-szerződés, sem a kötelező könyvészet nincs feltüntetve. Szerettük volna elérni, hogy az állás betöltését bizonyos fokú tapasztalathoz kössék, mégiscsak egy olyan funkcióról van szó, aminek a törvény szerint alárendeltségébe tartozik majd a zöldövezetek felügyeletétől kezdve a közszolgáltatásokon és a beruházásokon keresztül a közbeszerzésig sok minden", mondta Kereskényi. „Az is megengedhetetlen, hogy a határozat csak két év szakmai tapasztalatot követel meg", tette hozzá.

A korábbi alpolgármester kiemelte, hogy a törvény szerint a városmenedzser egy adminisztratív poszt, amit versenyvizsga alapján lehet elfoglalni, ám az USL politikai tisztséget csinált belőle. Hetek óta nyílt titok ugyanis, hogy az Olimpia labdarúgócsapatának versenyszervezője, Babut Daniel lesz a városmenedzser. „Szeretnénk teret adni a fiataloknak", mondta ironikus mosollyal Dorel Coica polgármester. A város első közméltósága ismét a tanácsosok közé, az USL frakció kellős közepébe ült le és még csak titkolni sem próbálta, hogy ő mozgatja a szálakat.

Az ülés egyébként gyakorlatilag azzal kezdődött, hogy Ioan Rus USL-és tanácsos sorra javította ki a határozati pontok szövegének helyesírási hibáit. Amit párttársai fogalmaztak meg...

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: