2012-08-18 14:43:08• hírek • Szatmar.ro

A szeretet és összefogás kalácsa és a természetvédelem

Ha Partiumi Magyar Napok,akkor természetesen szót kell kapjon a természetvédelem is.

Az állandó programok között szombaton és vasárnap is helyet kap a Kossuth-kertben az ökostand, amelyen a Szatmár megyei települések mutatják be a helyi környezetvédelmi értékeket, valamint tájjellegű biotermékeket, ökotárgyakat és ökoturizmussal kapcsolatos információkat. Ezzel párhuzamosan nyílt nap van a Zöld Házban, a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség szervezésében, ahol nem csak fotókiállítást tekinthetnek meg, de a laboratóriumba is szabad a belépés 25-én 10 és 13 órák között. Mobil kiállítást szervez a PMN-en az Erdélyi Kárpát Egyesület a Túrmenti Természetvédelmi Területekről, az Erdélyi Kárpát Egyesület szervezésében.

A tavaly nagy sikernek örvendett a rekordhosszúságú biokalács, amelyet idén is megsütnek a nagyik receptjei alapján. Csakhogy idén nem a szokványos rúd alakú kalácsot készítenek majd a lelkes önkéntesek, tudtuk meg az ötletgazdától, Békéssy Erzsébettől, hanem patkó alakút. A Környezetvédelmei Ügynökség vezetője elárulta, hogy ezeket a kalácsokat is összeillesztik majd, ez a kacskaringós sütikavalkád alkotja majd a szeretet és az összefogás láncát.

2011-ben is kisült a biokalács

Újdonságnak számít a PMN programjai között az „Együtt a közterekért", COOP pe Strada kezdeményezés köztéri gondokkal foglalkozó kiállítása, valamint újrahasznosított anyagokból való bútorkészítés. A közterekkel foglalkozó csapat a helyszínen a teljes hétvégén várja a lakosok és a látogatók javaslatait a problémás és példa értékű szatmári közterületekre. A projektjük célja,  hogy aktív civil magatartással a város elhanyagolt közterei új kinézetet és ezzel életet nyerjenek. Az ilyen jellegű változás növeli az ott lakók életminőségét, valamint a város arculatát is csiszolja.  A Kossuth-kert sátrai között megtalálhatják majd a környezetvédelmi gondokról és a védelem lehetőségeiről tájékoztató sátrat, amely a Zöld sziget nevet viseli.

A XI. Partiumi Magyar Napok főszervezője az Identitas Alapitvány és az RMDSZ. Kiemelt támogatóink a Szatmárnémeti Városi Tanács és a Szatmár Megyei Tanács. Aranyfokozatú támogató az Autonet, Tarr Beton, No Pardon Pub. Ezüstfokozatú támogatók: Metamob, Rosendahl, Secondtex, Farma Center, Communitas Alapítvány, Solarex Tours, Panatek, Transpink, 2 & 2 Club, SVD Bau, GerBog.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: