2013-02-01 17:34:16• hírek • Szatmár.ro

A szerelem mindent legyőz - egy fenét!

Dr. Varga Péter
Dr. Varga Péter

Kiderült, mi is az a Spielhózni, és mi az, amiről Varga Péter mindenképp meg akarja győzni a hallgatóságot.

Spielhózni címmel tartott előadást a Kölcsey Ferenc Főgimnázium dísztermében Dr. Varga Péter párkapcsolatról, szerelemről, házasságról és szexualitásról. Hogy mi az a Spielhózni? Az 1970-es években  több előadássorozat volt a Regnum Marianum katolikus közösségben, melynek témája a házasság volt. Akkoriban, mivel Magyarországon sem nézték jó szemmel a vallással kapcsolatos tevékenységeket, amolyan kódként funkcionált a Spielhózni kifejezés, ami az egyik előadás szünetében egy könyvből került elő.

Az előadó, Dr. Varga Péter éveken keresztül figyelte a fiatalokat, ismert meg sorsokat, találkozott élethelyzetekkel közösségi vezetőként, s az ez idő alatt összegyűjtött tapasztalat az, amit tovább ad a mostani fiataloknak. Az előadó nem pszichológus és nem is szexológus, előadásában nem a vallás a fő motívum, hanem a józan paraszti ésszel szerzett és értelmezett tapasztalatok, amelyeket egy hihetetlenül könnyed, magával ragadó, humoros stílusban ad elő. Mindenről megvan a véleménye, de nem erőltet rá senkire semmit, csupán egyetlen célja van: az, hogy megakadályozza, hogy két olyan ember kössön házasságot, akik nem illenek össze. Erről akarja meggyőzni a hallgatóságot is.

A férfi és nő kapcsolatáról mint egy játékról beszél, melyben nagy a felelősség, és bizonyos szabályokat be kell tartani. A felelősség sokkal nagyobb, mint sok más téren, hiszen ebben a játékban hatalmas sérüléseket lehet szerezni és okozni is, amennyiben nem tartjuk be a szabályokat. S hogy melyek a férfi-nő kapcsolat alapvető szabályai? Erről is szól a Spielhózni. Őszintének kell lenni, ismerve az igazi őszinteséget. Tudni, hogy ami megtörtént, azt nem lehet semmissé tenni. A párkapcsolatnak a legnagyobb tétje pedig az, hogy házassággal ér véget. Tudni kell, hogy azzal, hogy egymás mellett dönt egy férfi és egy nő egy életre, azzal új család jön létre és minden más lesz, mint ami addig volt. Lehet ugyan együtt élni, próbaházasságban élni, de el kell fogadni, hogy az igazi házasság megkötésével minden megváltozik.

A hallgatók különböző recepteket is kapnak arra, hogy hogyan találhatják meg életük párját. Akkor, ha két ember nem illik össze, a házasság nehezen élhető lesz, hiába voltak felhőtlenek az első évek, a szerelem pedig nem az, ami mindent megold - tartja Varga Péter. Előadásában beszél olyan párokról is, akik több évi házasság után jöttek rá, hogy nem illenek össze - az ilyen házasságtól próbálja megóvni a fiatalokat.

A Spielhózni kötetlen, így bárki közbeszólhat, akinek kérdése van vagy aki másként látja a dolgokat, vita ebből egyetlen alkalommal sem alakul ki. Aki lemaradt a pénteken és szombaton tartó előadás első napjáról, az ne búslakodjon - a 65 éves Varga Péter több évtizedes tapasztalataiból ízelítőt kaphat szombaton 9.30 órától szintén az iskola dísztermében.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: