2012-11-01 16:32:01• hírek • Szatmár.ro

A szentek köztünk élnek

Mindannyiunk hivatása, hogy szentekké legyünk"- mondta Nm. Ft. Schönberger Jenő püspök, Mindenszentek ünnepén, a szatmárnémeti Székesegyházban tartott szentmisén.

Nm. Ft. Schönberger Jenő püspök Ft. Hársfalvi Ottó általános helynökkel közösen mutatott be szentmisét csütörtökön délelőtt tizenegy órától, a szatmárnémeti székesegyházban. A legszentebb áldozat bemutatásának elején, a Püspök atya köszöntötte a híveit, akik eljöttek hálát adni a meghívásért és a megdicsőült lelkekért.

„Adjunk hálát azért, hogy Isten mindannyiunkat meghív az életszentségre, és azokért a testvérekért, akik ezt a meghívást meghallották, elfogadták. Most őket ünnepli az Egyház, a megdicsőültek seregét. De kérni is jöttünk. Minden szentek közbenjárását kérjük életünkben és életünkre, hogy mi is meghalljuk azt az Isten által mindannyiunk felé állandóan sugárzó meghívást: Szentek legyetek!"

Szentbeszédében a mennyországra irányította a hívei figyelmét: „Ma Mindenszentek ünnepe van, holnap Halottak Napja, amikor megemlékezünk elhunyt szeretteinkről. De a keresztény ember szeretné az elhunytjait ott tudni a szentek között. A napokban, ezért, ha ellátogatunk a temetőkbe, a gyertyák fényében lássuk meg a túlpartot is, Isten mennyországát, ahonnan a szentek tekintenek felénk."

Schönberger Jenő püspök a szentség feletti elmélkedésre hívta meg híveit: „Hogyan lesz valaki szentté? A szent mindig az isteni kegyelem, és az emberi szabad akarat közreműködése által születik meg. Már hittanórán megtanuljuk, hogy Isten gyermekei lettünk, Krisztusnak a testvérei, és a mennyország örökösei. Igazából ezt jelenti a szentség: szabadon, önként, szeretetből megélni, hogy Isten gyermeke, Krisztus testvére vagyok, és így, Isten ajándékozó szeretetéből részem lesz az Ő boldog, örök életéből, amit úgy nevezünk emberi szóval, hogy mennyország."

Isten azt akarja, hogy szentek legyünk: „Csak az tudja igazán megérteni, amire Jézus meghívja, aki egész szívvel szereti Őt, aki utána akar menni, akinek nincs fontosabb, mint Isten, és az Ő szeretete. Létezik, ilyen, és a szentek a bizonyíték rá. (...) Amikor megkereszteltek minket, Isten meghívott az életszentségre. Számunkra a legnagyobb hivatás az, amit már az ószövetségben a választott népnek is mondott az Úr: 'legyetek szentek, mivel én is szent vagyok' (Lev 11,45). Jézus is ugyanezt ismétli meg, amikor elmondja, hogy Isten számunkra Atya, hogy Isten szeret bennünket. Azt akarja, hogy szentek legyünk, hogy az Ő életszentségében részt vegyünk. Ez az ember feladata! Mindannyiunk hivatása, hogy szentekké legyünk!"

Találkozás: „Vajon hogyan kell ma szentté lenni? A modern világban, a huszonegyedik században mit jelent az életszentség? Ma sem más, mint ami volt hajdanán, vagyis Isten kegyelmének, és az ember szabad akaratának a találkozása. Amikor az ember szabadon, önként, szeretettel belesimul Isten tenyerébe, és elfogadja Őt. Elfogadja Isten kezéből a kegyelmeket, a meghívást. Ma is vannak szentek, ma is közöttünk élnek a szentek, és ma is nekünk kell szenteknek lennünk. Isten kegyelme mindig biztosított, a saját akaratunk pedig tőlünk függ. Engedjük-e, hogy vezessen minket az életszentség útján? Bízzunk abban, hogy a szentek nekünk valóban testvéreink. Ők jó testvérek, biztos, hogy segítenek, bizalommal kérjük a közbenjárásukat, legalább a mai napon"-zárta szentbeszédét Nm. Ft. Schönberger Jenő püspök.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: