2009-11-11 14:45:16• hírek • Garzó Ferenc/MTI

A szenátusi igen a Boc-féle büdzsére

A román szenátus is megszavazta szerdán annak a törvénynek a módosítását, amely lehetővé teszi, hogy Emil Boc ügyvezető kormánya beterjeszthesse a jövő évi költségvetést.

A képviselőház már az előző napon áldását adta arra, hogy megváltoztathassák a jogszabályt, amely eddig tiltotta, hogy egy ügyvezetőként működő kormány előterjeszthesse a büdzsét. A parlament ügydöntő háza ebben az esetben a szenátus, amely most már zöld utat adott a módosításnak.

Az országnak egyelőre nincs teljes felhatalmazással működő kormánya, de a kormányválság végét nem lehet megvárni, mert a Nemzetközi Valutaalap (IMF) leszögezte: a költségvetés december 10-ig való elfogadása a feltétele annak, hogy Románia lehívhassa az év utolsó hónapjában esedékes hitelrészleteket a nemzetközi pénzintézetektől. Nevezetesen az IMF-től 1,5 milliárd, az Európai Uniótól egymilliárd, a Világbanktól pedig 300 millió eurónak kellene megérkeznie.

A közkiadások csökkentése, illetve a közalkalmazotti bértörvény elfogadása alapvető feltétele annak, hogy az említett összegeket megkapja Románia, az év végéig meg kell születnie a pénzügyi és adózási felelősséget szabályozó jogszabálynak is. Bukarestben azonban sokan felhívják a figyelmet arra, hogy már nehéz behozni a késlekedést. Jeffrey Franks, az IMF romániai küldöttségének vezetője a múlt héten a román fővárosban kételyét fejezve ki azzal kapcsolatosan, hogy az IMF az év végéig folyósítaná a hitel harmadik részletét.


Az ellenzéknek is az volt az érdeke, hogy a Boc kormány előterjeszthesse a költségvetést
Az ellenzéknek is az volt az érdeke, hogy a Boc kormány előterjeszthesse a költségvetést


A kormányválság elhúzódása ily módon konkrét gazdasági hátrányokkal jár az ország számára. A 65 százalékos többséget alkotó három ellenzéki erő - a Szociáldemokrata Párt (PSD), a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) - ugyanis egyáltalán nem hajlandó megszavazni Liviu Negoita kijelölt miniszterelnök kormányát. Továbbra is ragaszkodnak ahhoz, hogy Nagyszeben polgármestere, Klaus Johannis kapjon kormányalakítási megbízást. Traian Basescu sem enged, az őt támogató Demokrata Liberális Párt (PD-L) színeit képviselő Negoitának adta ezt a feladatot. Előző jelöltje, Lucian Croitoru bankszakember már "elvérzett" a parlamentben.

A jelek szerint tehát a barikád mindkét oldalán késleltetni akarják a kormányválság megoldását, az ellenzéki szociáldemokraták nem is rejtették véka alá, hogy bojkottálni akarják az új kormányról való szavazást. Ha ugyanis a második kormányalakítási kísérlet sem jár eredménnyel, az államfő feloszlathatja a parlamentet, ez esetben azonban csak az elnökválasztásokból december 6-án győztesen kikerülő államfő teheti ezt meg. Igaz, Basescu nyilvánosan leszögezte, hogy nem törekedne előrehozott parlamenti választások kiírására, ha ő futna be majd győztesként.

Ezért várhatóan nem lesz parlamenti szavazás a javasolt kormányról, akkor viszont Emil Boc korábban megbuktatott, a PD-L tagjaiból álló ügyvezető kormánya viszi az ügyeket az elnökválasztásokig. Ezért volt érdeke az ellenzéknek, hogy a Boc-kabinetnek is legyen joga előterjeszteni a költségvetést, erre szolgált a törvénymódosítás.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: