2013-11-19 18:15:31• hírek • MTI

A szenátus a törvénytervezet ellen szavazott

A szenátus leszavazta a verespataki aranybánya-beruházást elősegítő törvénytervezetet kedden, miután elfogadta az illetékes parlamenti különbizottság elutasító tartalmú jelentését.

A honatyák közül 119-en fogadták el a jelentést, három ellenszavazat és hat tartózkodás mellett. A parlamenti különbizottság a múlt hétfőn utasította el a kormány augusztus végén beterjesztett, úgynevezett Verespatak-törvénytervezetét.

A mostani döntés annak következménye, hogy a kormányzó Szociálliberális Szövetségben (USL) megegyezés született a tervezet elutasításáról.

Ugyanakkor Románia nem mondott le a beruházás megvalósításáról. Megállapodás született a kormánykoalícióban arról, hogy a bányatörvényt módosítják, s abban szabályozzák a kitermelés általános feltételeit. Ezeknek a verespataki beruházást tervező Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) is eleget kell tegyen ahhoz, hogy megkapja a kitermelési engedélyt.

A beruházó üdvözölte a parlamenti különbizottság döntését, a tervet ellenzők pedig úgy vélték, nincs okuk ünneplésre, mivel a román állam nem tett le a szándékról, hogy megvalósítsa a nagyszabású ciántechnológiás bányaberuházást az erdélyi Érchegységben.

A különbizottság jelentéséről a képviselőháznak is szavaznia kell még, hogy a jelenlegi tervezetet végleg elvessék.
A keddi szenátusi vitán Ilie Sarbu, a román szociáldemokraták felsőházi frakcióvezetője kijelentette, hogy a jelentést megküldték a legfőbb ügyészségnek is, hiszen a dokumentum említést tesz olyan, "esetleges törvénytelenségekről", amelyeket a beruházás eddigi engedélyeztetése során követhettek el.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: