2011-08-03 17:21:31• hírek • Kocsis Zoltán

A szelektív gyűjtésről is szó volt

A Környezetvédelmi Ügynökség idén márciusban indította vitasorozatát, melynek során hónapról hónapra egy-egy környezetvédelmi tematikájú problémát bocsát közvitára. Ezúttal a szelektív szemétgyűjtés került terítékre, amely ismét megosztotta a hallgatóságot.

Már amennyi egyáltalán összegyűlt, hisz az Ügynökséget Mészáros Géza és Ripan Luminita, a lakosságot pedig két „hivatásos elégedetlenkedő", azaz Szolomájer Gusztáv és Alexandru Cosma mellett Nits János és Sorin Ghilea városi tanácsosok képviselték.

A beszélgetés elején Mészáros néhány statisztikai adatot vázolt fel, melyek közül a legérdekesebb, hogy az idei esztendő első negyedében Szatmár megyében összesen 174,8 tonna műanyag flakont, 56,7 tonna papírt és 15,8 tonna üveget gyűlt össze a szelektív gyűjtés és válogatás után. Egyedül a megyeszékhelyen 174 konténert helyeztek már ki a szelektív gyűjtést elősegítendő - ezen első konténereket az Ecorom bocsátotta a közterület-fenntartó cég, a Florisal rendelkezésére. A szakemberek elmondták továbbá, hogy Romániában is egyre nagyobb az igény az újrahasznosítható hulladék iránt, minek következtében a Florisal saját szelektáló és komposztáló egységet készül létrehozni.

Ripan Luminita ugyanakkor élesen bírálta a Polgármesteri Hivatalt, mondván, hogy sok esetben nem veszi figyelembe az Ügynökség javaslatait és többek között hatástalannak nevezte a Természetvédelmi Rendőrséget. Nem tetszésének adott hangot amiatt is, hogy a Környezetvédelmi Őrszolgálat életre hívása óta a ügynökségnek csökkentek a jogosultságai és így sokszor a két bába között elvész a gyerek.



Nits János sajnálatát fejezte ki, hogy ezen hasznos közviták irány gyér az érdeklődés és a Florisal képviselőinek jelenlétét hiányolta. Bírálta továbbá a lakosok mentalitását főleg ami a köztisztaság területét érinti. Ghilea arra hívta fel a figyelmet, hogy mindenkinek meg kellene már értenie, hogy a köztisztaság mindannyiunk érdeke és hogy szemételszállítási szerződés nélkül ma már senki sem gazdálkodhat saját szemetével.

A lakosság „képviselői" többek között kétségbe vonták, hogy Szatmárnémetiben 174 szelektív konténer lenne; kifogásolták a rendőrség és az egyéb szervek fellépését és tevékenységét a szemetelőkkel szemben; kétségüket fejezték az új, kerítéssel védett konténerek hatékonyságát illetően, a régieket hatékonyabbnak tartva; bírálták a kutyatartókat.



A jelen lévők élesen kritizálták a lakosság mentalitását


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: