2009-03-03 14:22:43• hírek • Ferenczi Noémi

A szelektív gyűjtésre is kihat a válság

A gazdasági válság a szelektív gyűjtést is hátráltatja, Szatmárnémeti több cége nem veszi át a hulladékpapírt. Ennek oka, hogy az összegyűjtött papírmennyiséget nincs kinek átadniuk, a papírgyártással foglalkozó üzemek, mint például a dési papírgyár, csak félgőzzel működik, leépítések vannak, csökkentik a termelést.

A Szatmár.ro egyik munkatársa a szatmárnémeti Olimpia stadion alatt működő fém- és papírhulladék átvevő cég székhelyét látogatta meg. Az ajtóra már hetek óta ki van függesztve a felirat: nem veszünk át papírhulladékot.

Diószegi Annamária, a cég egyik munkatársa a Szatmár.ro-nak elmondta, naponta többször előfordul, hogy visszautasítják azokat, akik elcipelik az otthon összegyűjtött papírhulladékot, ugyanis körülbelül egy hónapja nem találnak olyan üzemet, amelyik átvenné tőlük, és megfelelő helyiségük sincs, ahol elraktározhatnák azt. Amikor még átvették, kezdetben 10 banit adtak egy kiló papírért, majd lecsökkent 5-re, végül pedig már csak 2 banit fizettek egy kiló papírhulladékért. „Meglepően sok papírhulladékot gyűjtöttünk össze, nagyon sokan elhozták az otthon összegyűjtött újságpapírt, régi füzeteket. Jelenleg, sajnos, nem tudjuk átvenni, és azt sem lehet tudni, hogy mikor fog ismét beindulni a rendszer"- magyarázta Diószegi.

A fémhulladékot továbbra is átveszik, kilónkénti 30 banis áron.

A problémával kapcsolatban Békéssy Erzsébetet, a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség igazgatónőjét kérdeztük, aki elmondta, a nagyobb cégek továbbra is átveszik a papírhulladékot, mint például a Remat. Ez a cég ingyen veszi át a papírhulladékot és mivel nagy raktárral rendelkezik, van ahol tárolniuk azt a válság végéig. (A szelektív hulladék átvételével foglalkozó cégek listája egyébként, a www. apmsm.ro honlapon olvasható.)

Ami probléma viszont, hogy jónéhány tanintézményben beindult a szelektív gyűjtés. Sokan fordulnak az ügynökséghez tanácsért, mihez kezdjenek az összegyűjtött hulladékkal. „Nagyon fontos, hogy a tanintézmények minden év elején szerződést kössenek egy céggel, mely átveszi a hulladékot. Ilyen formában nem lehet gond a szelektív gyűjtéssel"- magyarázta Békéssy.

Nincs mit tenni a felgyülemlett papírhulladékkal

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: