2013-10-16 10:36:13• hírek • MTI

A magyar autonómiatörekvések ellen foglalt állást

Bírálta a magyar autonómiatörekvéseket és dicsérte a román-szlovák békés együttélést Titus Corlatean román külügyminiszter a romániai szlovák közösség körében, az Arad megyei Nagylakon.

A Mediafax hírügynökség jelentése szerint Titus Corlatean a nagylaki letelepedésének 210. évfordulóját ünneplő szlovák közösség előtt mondott ünnepi beszédében, majd az ünnepséget követő sajtótájékoztatóján kijelentette: Románia "nemet mond az elkülönülésre, az etnikai konfliktusokra és feszültségekre, az etnikai alapú területi autonómiákra", arra, hogy "szigeteket hozzon létre" az országban.

"Ezek szemet szúróan áthágják a vonatkozó európai normákat, és az a dolgunk, hogy ne engedjünk teret ezeknek a javaslatoknak, amelyek forrófejűek részéről érkeznek nacionalista alapon" - jelentette ki Corlatean.
A román-magyar államhatár szomszédságában fekvő, mintegy felerészben szlovákok által lakott kisvárosban egyébként Miroslav Lajcak szlovák külügyminiszter, szlovákiai miniszterelnök-helyettes, és Gabriella Battaini-Dragoni, az Európa Tanács főtitkárhelyettese is részt vett a szlovák közösség ünnepségén.

Titus Corlatean kijelentette: az Európa Tanács jelentései is igazolják, hogy Románia a kisebbségi jogok tekintetében valamennyi vállalását teljesítette, ami szerinte nem jellemző Európában. "Anélkül is biztosíthatjuk egy kisebbség számára identitása megőrzését, hogy engednénk az európai normákat csorbító modellek csábításának" - idézte a Mediafax a külügyminisztert. Corlatean helyesnek vélte mindazt, amit Románia az elmúlt két évtizedben tett a kisebbségvédelem területén, és úgy vélte, az országnak ezután is ezen az úton kell haladnia.

A külügyminiszter úgy vélte: "a szélsőségesen nacionalista retorikájú magyar politikusok" tevékenysége ellenére jó a román-magyar együttélés. A sajtótájékoztatón a magyarországi románok egy mindmáig nem teljesült vágyára, Andrei Saguna ortodox püspök gyulai szobrának a felállítására is kitért.

Elmondta, a magyar hatóságok "mindenféle kifogásai" ellenére Románia nem mond le a szoborállítás tervéről. Hozzátette, hogy tavaly októberben szóbeli ígéretet kapott erre vonatkozóan Orbán Viktor miniszterelnöktől. "Sajnos a szóbeli nyilatkozatok és a helyszíni valóság között nagyon nagy a különbség" - állapította meg Titus Corlatean.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: