2007-03-23 11:50:33• hírek • Kis Csilla

Szauna - nem fogyaszt, de formál

szauna1iSok érvet, és legalább annyi ellenérvet is hallottunk már a szaunázásról.

Idén szerencsére nem sokat fagyoskodtunk, de azért jól esik, felfrissít a szauna, ha nem röpködnek a mínuszok, akkor is... Sok érvet, és legalább annyi ellenérvet is hallottunk már a szaunázásról. Összegyűjtöttük a „prókat” és a „kontrákat”.

Edzi a testet
A rendszeres szaunázás javítja a kondíciót. A felgyorsult anyagcsere-folyamatok folytán nő a szervezet oxigénszükséglete. A szaunázáshoz hozzátartozik a hideg fürdő vagy zuhanyozás is - a gyors hőfokváltozás edzi a testet és erősíti az idegrendszert.

Ápolja a bőrt
A szaunázás kívül-belül szépít. Izzadás közben a bőr anyagcseréje jelentősen felgyorsul, a vérellátása javul. A bőr kipirul, tapintása lágy lesz. A hőfokváltás, azaz az összehúzódás és a kitágulás váltakozása megfiatalít, rugalmassá és feszessé tesz.

Relaxál és kikapcsol
A forró levegő és a frissítően hideg víz ismételt váltogatása oldja a feszültséget. Hatására fokozódik az örömhormonok (szerotonin és dopamin) termelődése is. Aki igazán megadja a módját, az arra is figyel, hogy a csendet a nyugalmat, a szaunázás áhítatát ne zavarja meg semmi se!

Fogyaszt-e?
A szó szoros értelmében nem, bár utána tapasztalható súlyvesztés, de ez a kiizzadt folyadék miatt van (amit viszont pótolni kell). A szaunázás viszont élénkíti az anyagcserét és az emésztést, s beindítja szervezetünk egészséges működését – tehát közvetve hozzájárulhat a fogyáshoz.

Milyen gyakran?
Az ideális heti két alkalom lenne. Feltétlenül figyelni kell a fokozatosságra, mert ha túlterheljük a szervezetet, az inkább árt, mint használ: csökkenti az immunaktivitást.

Mire figyeljünk?

- Mielőtt belépünk a szaunába, törülközzünk szárazra! A szauna hőmérséklete csak száraz levegő mellett egészséges, vizes testtel fokozzuk a páratartalmat!

- A test minél kisebb felületen takarja ruha (ezért csinálják a finnek pőrén).

- A legpihentetőbb fekve szaunázni, de a lábakat húzzuk fel az ülés magasságáig.

- Használjunk a szaunában illóolajokat.

- Szaunázás után üljünk le egy kicsit, törülközzünk meg alaposan, majd feküdjünk le és fél órát töltsünk pihenéssel.

- Fontos, hogy pótoljuk a leadott vízmennyiséget (hiszen az izzadás közben akár kétliternyi folyadékot is veszíthetünk).

Szauna-etikett

Amit nem szabad (és nem illik):

- beszélgetni (esetleg ezzel zavarni másokat);
- szaunázás közben inni;
-  a „szauna-menetek” között úszni (a megmerítkezésen kívül);
- megerőltető mozgást végezni (erősíteni).

Teli gyomorra vagy alkoholfogyasztás után ne szaunázzunk!

Nem ajánlott:

Vese- és szívbetegek, heveny ízületi gyulladásban szenvedők, epilepsziások számára tilos a szauna!

Azoknak sem ajánlott, akiknek komolyabb egészségügyi problémája van (például frissen műtötték), nagy túlsúllyal rendelkeznek vagy magas a vérnyomásuk. Ha valakinek influenzás, hurutos vagy esetleg keringési panaszai vannak, vagy rosszul működik a hőszabályozása, érdemes kerülnie.

Kisebb gyerekeknek (hatéves korig) ugyancsak nem ajánlott.  nana

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: