2006-04-07 11:13:34• hírek • Szatmár.ro

Építs saját szaunát!

112.jpgA szauna, ma már szinte természetes dolog, hiszen elérhető áron, hozzáférhetővé vált sokak számára

Húsz évvel ezelőtt ha valaki szaunát építetett a lakásába azonnal kapta az irigykedő jelzőket, a luxusnak számító berendezés miatt. Még öt évvel ezelőtt is státuszszimbólumnak számított a szauna, de ma már szinte természetes dolog, hiszen elérhető áron, gyors átfutási idővel hozzáférhetővé vált sokak számára. A szauna tehát elfogadottan a lakás részévé válhatott, és sokan eleve úgy terveztetik lakásukat, hogy egy kisebb vagy nagyobb szauna is beleférjen.

A szauna finn találmány és több mint kétezer éves múltra tekint vissza. Szülőföldjén Finnországban több mint kétmillió szaunát tartanak számon, ami jól mutatja, hogy mind a mai napig a finn kultúra élő eleme – írja a Jdsnet portál. A szaunafürdő egyszerre kikapcsolódás és felfrissülés, egészségünk megóvását segítő pihenés, amely rendkívül jótékonyhatással van a testre és a lélekre egyaránt. A szauna kultúra elterjedésében közrejátszott az egészséges életmódra való igény és a szabadidő hasznos eltöltése, amit az emberek nagy része az otthonában szeretne megvalósítani oly módon, hogy az a mindennapokban felhalmozódott stressz levezetésére is alkalmas legyen. Márpedig a szauna rendszeres használata tudományosan is bizonyított módon segít a stresszmentesítés megvalósításában.

Építsd magad!

Első lépésként vegyük szemügyre magát az alapanyagot. A szaunához felhasznált anyaggal szemben ugyanis a rendkívüli körülmények - a magas hőmérséklet, folyamatosan váltakozó páratartalom - komoly követelményeket támasztanak. Nem véletlen, hogy a szaunakabinok építéséhez a finn gyártók elsősorban saját alapanyagaikat használják, hiszen finn fenyő az éghajlati viszonyok következtében olyan különleges tulajdonságokkal rendelkezik, melyek nem találhatók meg egyetlen más égövi környezetben fejlődő alapanyagnál sem. A finn északi lucfenyő gyantaszegény, lassú növésű, erős felépítésű anyag. Ezt ugyanúgy használják lambériás kivitelű, úgynevezett szendvics szerkezetű szaunák kialakításához, mint tömörfa kivitelű, gerendás szerkezetű szaunák készítéséhez. A finn borovi, vagy erdei fenyő valamivel magasabb gyantatartalmú, aminek következtében ellenállóbb, és kellemes illatú, különlegesen szép rajzolattal. Ebből elsősorban lambériát készítenek.

Ezeken túlmenően természetesen más anyagokat is felhasználnak, melyek közül kiemelném példaképpen a trópusi abachi nevű fafajtát, melynek azt az előnyös tulajdonságát használják ki, hogy gyenge a hővezetése, így gyakorlatilag nem forrósodik, ezáltal például szaunapadok, háttámlák ideális anyaga. Aztán léteznek egészen exkluzív anyagok is, mint például a kanadai hemlock fenyő, vagy a kanadai vörös cédrus, ezeknek az ára akár duplája is lehet az előbb említett anyagokénak. Mindig a cél a döntő, de láthatjuk, hogy milyen körültekintően kell eljárni már az a alapanyag kiválasztásánál is.

Második lépésként a szauna formáját találjuk ki. Igazából nincs két egyforma szauna. Mindig a helyi adottságoknak, és a használók igényeinek megfelelően változik magának a szaunának a kialakítása. Van, aki a teleajtót, van, aki az üvegeset részesíti előnyben, van, aki szeretne rá ablakot, van, aki nem, van, aki szögletes formában gondolkodik, és van, aki íves homlokfallal szeretné szebbé varázsolni a szaunáját. És akkor nem beszéltünk még a belső berendezésről…

Ha szükségünk van szaunára általában szakemberhez fordulunk. Mivel elég nagy a kínálat érdemes körülnézni. Van olyan lehetőségünk is, hogy magunk állítsuk össze a saját szaunánkat. Ezt többnyire nem pénztakarékossági célból szokták választani, hiszen az összeállítás költsége a szauna árának 6-12%-a körül mozog és ezzel együtt garanciát is kapunk a termékre, ami akár 5 évre is vonatkozhat.

Minden szaunán kell lennie egy beszívó nyílásnak, ahonnan a kályha veszi a friss levegőt, és valahol a tetején el kell helyeznünk egy kiszellőző nyílást, ahol az elhasznált levegő tud távozni, ha nincs megfelelő szellőzés kialakítva, az tönkreteheti kellemesnek induló időtöltésünket.

Végezetül ne feledkezzünk meg a kályháról és a kiegészítőkről sem. A szaunakályha lehet elektromos, vagy fatüzelésű. Ez utóbbit általában nagyobb szaunákba ajánlják, és csak olyan helyen használhatók, ahol a kémény kivezetési lehetőség biztosítva van. A kályhák fontos kelléke a kő, és nem mindegy, hogy ebből mennyi helyezhető el. A jobb kályhák legalább 25 kg-os kőtérrel rendelkeznek, az ennek megfelelő vízgyűjtőkkel, hogy a gőzképződés ennek köszönhetően hosszantartó és kellemes legyen a szaunában. Léteznek kombi modellek, melyekben a beépített gőztechnika segítségével szabadon választhatunk a hagyományos finn szauna, a soft szauna, a soft fürdő, és a természetes gőzfürdő között.

A szaunák közül megkülönböztethetünk belső és külső vezérlésűeket, attól függően, hogy honnan szeretnénk szabályozni a kályhák működését. Néhány szó a kiegészítőkről. A szauna alapkiegészítői: a dézsa a kanál a hőmérő és a homokóra. Sokakban él az a tévhit, hogy a jó szaunázás időhöz van kötve. Ezek az emberek "jó német precizitással" "tudományos alapon" szaunáznak, mindent pontosan beállítva. A jó szaunázó mindig a közérzetére hallgat. Ahogyan minden nap más mint a többi, úgy a testünk igényei is mások miden alkalommal. Ezek az eszközök csak segítenek bennünket, és nem kell alkalmazkodnunk hozzájuk. Ha szaunánk már megvan és rendszeresen használjuk ne felejtsük el rendszeresen fertőtleníteni, tisztítani és ápolni. Ha így teszünk a szaunázás minden alkalommal az életöröm forrása, a kikapcsolódás és felfrissülés helye lesz számunkra.

Stop!

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: