2010-10-30 10:03:29• hírek • MTI

A szaúdiak "súgtak"

A szaúdi titkosszolgálat értesítette az Egyesült Államokat arról, hogy Jemenből veszélyes küldemények fognak érkezni: a szaúdiak segítségét pénteken hivatalosan is megköszönte John Brennan, az amerikai elnök helyettes nemzetbiztonsági tanácsadója.

A CNN amerikai hírtelevízió szerint a két küldeményben ugyanolyan robbanóanyag volt, mint amilyennel tavaly karácsonykor egy nigériai állampolgárságú merénylő megpróbált felrobbantani egy Amerikába tartó utasszállító repülőgépet.

A brit, illetve a dubai hatóságok pénteken elfogtak két olyan, chicagói zsinagógáknak címzett csomagot, amelyekben robbanóanyag volt. A várható küldeményekről egy szövetséges ország értesítette az Egyesült Államokat.

A Birminghamben megtalált csomag egy fehér porral szennyezett, nyomtatóhoz való festéktartályt rejtett, amelyhez egy nyomtatott áramkört tartalmazó lapot erősítették. A CNN-t Londonban úgy tájékoztatták, hogy a Dubajban elfogott küldemény nagyobb volt, mint az angliai; az egy bonyolultan feldrótozott nyomtatót tartalmazott.

Az amerikai hatóságok egyébként nem találtak veszélyes csomagot azon a Dubaj érintésével Szanaából érkezett Emirates-gépen, amelyet pénteken két amerikai vadászgép kísért be a New York-i JFK reptérre.

A UPS és a Federal Expess, a két amerikai csomagküldő szolgálat, amelyek révén a terroristák megpróbálták Chicagóba juttatni küldeményüket, bejelentette, hogy felfüggeszti jemeni szolgáltatását.

Barack Obama amerikai elnök pénteken a Fehér Házban közölte, hogy a két, "valós terrorfenyegetést" jelentő küldemény mögött valószínűleg a jemeni al-Kaida áll. Obama hangsúlyozta, hogy kormánya erejét nem kímélve mindent elkövet majd a terrorszervezet és a terrorizmus legyőzése érdekében.

A birminghami és a dubaji "fogás" után az Egyesült Államokban bombariadót rendeltek el Newark és Philadelphia repülőterén, de más városok, így New York, Chicago és a Maine állambeli Portland légikikötőiben is fokozott elővigyázatossági intézkedéseket hoztak.

Philadelphiában és Newarkban átkuttak a UPS Nagy-Britanniából érkezett gépeit, de nem találtak bennük veszélyes küldeményt.


Felfüggesztik a jemeni szolgáltatást
Felfüggesztik a jemeni szolgáltatást


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: