2011-05-07 12:28:12• hírek • MTI

Jemenben is forrong a nép

Tízezrek tüntettek az országát több mint három évtizede vezető Ali Abdalla Száleh jemeni elnök maradását, illetve távozását követelve pénteken Szanaában.

Az eszes politikai túlélő hírében álló Száleh hosszú uralmát most fenyegeti a legnagyobb veszély: az arab országban három hónapja tüntetések, zavargások zajlanak, naponta tízezrek követelik azonnali távozását a hatalomból. Az utóbbi időben megszokottá vált, hogy az elnök hívei és ellenfelei péntekenként egy időben tüntetnek Szanaában, bár a távozását követelők rendszerint többen vannak. Az ezredes mindeddig nem volt hajlandó feladni hatalmát, hol engedményekkel, hol brutális erővel próbálta leverni a lázadást.

Száleh pénteken az elnöki palota előtt tüntető több tízezer híve előtt a tőle megszokott dacos modorban utasította vissza a távozását célzó követeléseket. Közölte, hogy ragaszkodik az alkotmányos legitimációhoz, a végsőkig kitart, bírálóit pedig törvényen kívülieknek, terroristáknak, fosztogatóknak és gyilkosoknak minősítette.
Az ellenzék közben új módszert talált üzenetének közvetítésére: tüntetők tízezrei több tízezer léggömböt eresztettek a magasba "Ali, távozz!" felirattal, amelyeknek egy részét a szél átsodorta az elnöki palotához.

Száleh sokáig az Egyesült Államok fontos szövetségese volt a terrorizmus elleni harcban. Az arab világ legszegényebb, számos belső lázongással, korrupcióval, terroristákkal küszködő országának elnökét viszont most már a Perzsa-öbölbeli, olajban gazdag arab monarchiák is távozásra szeretnék bírni. Attól tartanak, hogy Jemenben elharapózhat az erőszak - a 23 milliós lakosság felének van lőfegyvere -, s az instabilitás rájuk is átterjedhet.

Az említett monarchiákat tömörítő, közvetíteni igyekvő Öböl menti Együttműködési Tanács rendezési tervet dolgozott ki, amelynek értelmében Száleh a megállapodás aláírása után harminc nappal távozna a hatalomból, cserébe közeli hozzátartozóival és munkatársaival együtt mentesülne a büntetőjogi felelősségre vonás alól; választásokat rendeznének, s Jement addig nemzeti egységkormány irányítaná.

Egy ideig úgy tűnt, Száleh aláírja a megállapodást, de végül kihátrált mögüle. Egyik tanácsadója elmondta, hogy az ezredes módosíttatni szeretné a megállapodást, többek között azt akarja, hogy szüntessék be a tüntetéseket. Ezt nehéz lesz elérni, mert az utcai megmozdulások vezetői nem vettek részt a kormány és a hivatalos ellenzéki pártok tárgyalásain, és csak Száleh azonnali távozásával érik be.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: