2014-03-30 10:36:11• hírek • Szatmár.ro

A szatmárnémeti piacokon lehet leadni a használt olajat

A Nagypiacon elhenyezett gyűjtőpont az egyik csarnokban található
A Nagypiacon elhenyezett gyűjtőpont az egyik csarnokban található

Szombaton a Nagypiacon népszerűsítették az elhasznált háztartási olaj leadásának lehetőségét.

Közel egy hete helyezte ki a piacokra a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség a megyeszékhely polgármesteri hivatalával partnerségben azokat a 208 literes hordókat, amelyekbe a lakosság által elhasznált háztartási olajat várják. Ez ugyanis egy jó lehetőség arra, hogy a szatmáriak ne szennyezzék a környezetet azzal, hogy a lefolyóba öntik az elhasznált olajat, hiszen a szennyvízet bármilyen módon is tisztítják, az olaj egy része így is a Szamosba kerülhet.

Szombat délelőtt a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség vezetője, Békessy Erzsébet a városi tanácsos Maskulik Csabával és a Vasile Lucaciu Általános Iskola önkénteseivel szórolapok kiosztásával népszerűsítette ezt a lehetőséget. Szombaton a Nagypiacon jártak, a következő hétvégéken pedig a Kispiac, a Szamos-piac és a 17-es lakótelep piaca is sorra kerül, hiszen azokon is kihelyezték az olajgyűjtő hordókat.

"Két okból is fontos, hogy sikeres legyen a fáradt olaj begyűjtése. Egyrészt, hogy nem kerül a természetbe szennyezőanyag, védjük környezetünket. Másrészt magunkat is megkíméljük némi kiadástól, hiszen a szennyvízvezetékben keletkező lerakdás miatt előbb-vagy utóbb dugulás keletkezik, a javítás pedig pénzbe kerül" - magyarázza Békessy Erzsébet.

"Amennyiben sikeres lesz az akció, és a szatmáriak a piaci bevásárlással együtt megszabadulnak a fáradt olajtól is, lehetőség adódhat arra, hogy az összegyűlt mennyiséget akár szociális lakások fűtésérte is használjuk. Létezik olyan fűtési technológia ami a fáradt olaj égetésén alapul, ezt pedig Románia néhány pontján alkalmazzák is. Ha a lakosság partner lesz és folyamatosan érkezik majd a leendő fűtőanyag, akkor valószínűleg a városvezetés is elgondolkodik majd a technológia alkalmazásán" - mondta Maskulik Csaba.

A piaci bevásárlásukat végzők érdeklődve fogadták el a szórólapokat és pozitívan álltak hozzá a kezdeményezéshez.

A Vasile Lucaciu Általános Iskola tanulói az olajbegyűjtő pontok népszerűsítése mellett saját kezdeményezésüket is hirdették: környezetvédelmi akciójukban a fák szerepére, a faültetés fontosságára hívták fel a figyelmet.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: