2014-01-29 18:38:04• hírek • Kocsis Zoltán

A szatmáriak 36 százalékát látta el tavaly a megyei kórház

Az előző esztendőben Szatmár megye lakosságának 36%-a, azaz közel 140.000 személy szorult a Szatmár Megyei Kórház három helységben (Szatmárnémeti, Tasnád, Avasfelsőfalu) és hat különböző helyiségében működő valamely osztály ellátására. Csak a sürgősségi osztály közel hatvanezer személyt látott el, derült ki a szerdán megtartott évértékelő sajtótájékoztatón.

Ezen az illetékesek elmondták, hogy a 2013-as tervek közel felét sikerült teljes mértékben megvalósítani. Ezek közé tartozik a gyermekgyógyászati, a gyermeksebészeti, a gasztroenterológiai, valamint a nemigyógyászati osztályok berendezése, a komputertomográf beüzemelése, a belgyógyászat és a poliklinika felújítása, egy mentőautó beszerzése, valamint a hivatalos honlap megalkotásA (halkan jegyezzük meg, utóbbinak egyelőre kevés nyoma van a világhálón). Folyamatban van a bútorzat bővítése, modern orvosi berendezések beszerzése, a régi kórházban található belgyógyászat felújítása (csak ez 343.000 lejbe kerül), illetve az igazságügyi orvostani intézet kialakítása az Ady Endre 34. szám alatt.

Az idei évre maradt ugyanakkor a szatmáriak által csak új kórházként ismert intézmény bejáratának, parkolójának és udvarának felújítása és egy laboratórium kialakítása. Tasnádon a nehéz körülmények között működő bel- és gyermekgyógyászati osztályt a már felújított épületrészbe, a radiológiát pedig a járóbeteg-ellátóba költöztetik át. A középtávú elképzelések között szerepel az új kórház épületének bővítése egy újabb emelettel, illetve régi és az új kórház hőháztartásának gazdaságosabbá tétetele. Az új kórház esetén már el is készültek a projekt gazdasági és technikai mutatói: ezek szerint 23,4 millió lejre, közel 5,3 millió euróra lenne szükség.

Paula Mare szakmai igazgató elmondta, mivel szakemberek rendelkezésre állnak, idén reumatológiai, hematológiai (vértan), valamint rehabilitációs és balneo-fiziológiai osztállyal bővülhet a megyei kórház kínálata.

Erica Venemozer menedzser újságírói kérdésekre válaszolva elmondta, az év első napjaiban bezárt belgyógyászati osztály áprilisban nyithatja meg kapuit. Ezen kívül a neurológia osztály és a legtöbb mosdó rehabilitálása szükséges, mondta a menedzser.

Venemozer a lakosság megértését és türelmét is kérte a látogatási idő kapcsán. Hét közben ugyanis 14.00-20.00 óra között lehet meglátogatni a betegeket - ám sokan nem veszik figyelembe ezt az időpontot, ami pedig zavarja az orvosokat munkájuk elvégzésében. „Ki fogunk dolgozni egy belső szabályzatot, amit aztán szigorúbban fogunk alkalmazni, a betegek és az itt dolgozók érdekében", mondta Venemozer.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: