2009-09-08 13:08:31• hírek • Ferenczi Noémi

Összevonják az iskolákat

A tanügyi reform elsősorban nem az iskolai rendszer felépítését érinti, hanem az oktatás tartalmát. A diákonkénti finanszírozás azonban az iskolai rendszert is befolyásolja majd - véli Kónya László főtanfelügyelő-helyettes.

A tanügyi törvény módosításaival egy időben be kívánják vezetni a tanintézmények diákonkénti finanszírozását, ami azt jelenti, hogy minden iskola, óvoda annyi pénzt kapna, amennyi a diáklétszámnak megfelelően jár neki. Ez a rendszer valószínűleg oda vezet majd, hogy az önkormányzatok a kisebb tanintézmények tanulóit a nagyobb tanintézményekbe csoportosítják át, így lefaragják a fenntartási költségeket - magyarázta Kónya.

Egy hasonló rendszer működött eddig kísérleti jelleggel Szatmárnémetiben, vagyis az államtól a tanintézmények ellátására kiutalt pénzt elosztották a diákok számával, majd pedig minden tanintézménynek annyi pénzt utaltak ki, ahány diákja volt.

Várhatóan, a bruttó nemzeti jövedelem kevesebb mint 4%-át fogják erre a célra költeni. A diákonkénti költségek kiszámítása egy igen bonyolult számítás alapján történik. A standard értéket a románul tanuló V.-VIII. osztályosok diákonkénti kiadásai képezik, mely körülbelül 20 ezer lej évente. Ez az érték annak függvényében változik, hogy az adott diák hányadikos, és milyen profilú osztályba jár. A középiskolások diákonkénti kiadásainak kiszámításához 1,5 százalékkal, az óvodások esetében 0,75 százalékkal, a kisebbségi oktatásban részesülők esetében 0,25 százalékkal szorozzák meg ezt az értéket. A speciális igényű illetve elhivatottsági iskolákban még nagyobb a juttatás értéke.

Az így kiszámolt összegből elméletileg minden kiadást fedeznie kell az adott tanintézménynek. A nagy befektetésekre továbbra is leginkább pályázati pénzből lesz lehetőség - tette hozzá Kónya.


Elképzelhető, hogy egyes tanintézményeket összevonnak
Elképzelhető, hogy egyes tanintézményeket összevonnak


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: