2010-03-18 17:45:18• hírek • Kótai Levente

A szatmári tanügy idei kasszája

Kereskényi Gábor alpolgármester felvázolta az önkormányzat tanügyre elkülönített költségvetési keretének eloszlását. A sajtótájékoztató a középiskolák bentlakásainak helyzetét is érintette.

Az idei évben összesen 14 millió lejt költ az önkormányzat a szatmári oktatási intézmények fenntartására, működtetésére. Ez az összeg a város 47 tanügyi egysége között oszlik meg, amibe bele tartoznak a napközik, óvodák, általános- és középiskolák is.

A költségek lebontásának jelentős tételét a bérleti díjak teszik ki - tájékoztatta a sajtó képviselőit Kereskényi Gábor alpolgármester. Sok esetben hatalmas felületekről van szó, leginkább az Unio iskola jelent nagy terhet, hiszen annak bérköltségei megközelítik az évi 80 ezer eurót. Összesen 16 intézmény után kell ilyen költségekkel számolni, ami az oktatási intézmények több mint egy harmada. Városi viszonylatban erre a célra 1 546 845 lejt kellet elkülöníteni az idei évre.

Rendhagyó kiadásként a város három, iskolák mellet működő sporttermében kell fából készült padlót lerakni. A jelenlegi műanyag alapú padló nem felel meg az országos előírásoknak, így ezeket le kell cserélni, ha továbbra is az országos sportélet helyszíneként akarjuk megtartani ezeket a létesítményeket. Erre a célra 250 000 lejt szán a város vezetése.

A fennmaradó összeg a már szokványos tételeket foglalja magába: fűtés, villany, kisebb felújítások. A keret iskolák közötti eloszlását fejkvóta szerint számolták ki. Évente egy gyerek után 434 lej jár az őt oktató iskolának. Ez egy átlag, amit pozitív vagy negatív szorzóval látnak el attól függően, hogy milyen speciális kategóriához tartozik az adott iskola.

Az alpolgármester elmondása szerint ennek a rendszernek az a hátránya, hogy egy iskola fenntartási költségei nem csak attól függnek, hogy hány tanuló jár oda. Sok esetben inkább befolyásoló tényező az épület mérete, kora, és a benne folyó oktatás típusa.

A tanügyre szánt összegek egyik sarkalatos pontja a bentlakások kérdése. Ezek működtetése összesen 550 ezer lejt emészt fel ebben az évben. A város számára ez azért nem szívesen viselt teher, mert e létesítmények nem Szatmár lakosait szolgálják, hanem a környező településekről érkező diákokat.

A képletes összegű bentlakási díj, ami az étkeztetést is magába foglalja, a töredékét sem fedezi a költségeknek. Ezek emelése szociális szempontok miatt nem volna emberséges, hiszen a bentlakók többsége szegény családból érkezik. A Megyei Tanács átvállalná a terhet, de erre a törvény egyszerűen nem ad lehetőséget. Az iskolák az idén egyéb forrásokból kell kiszorítsák az összeget.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: