2017-05-16 11:21:28• hírek • Kocsis Zoltán

A szatmári kórházakban a legmagasabb a halandóság

Megdöbbentő statisztikai adatokra világított rá egy Fehér megyei hírportál: Románia valamennyi megyéje közül Szatmár megyében a legmagasabb a kórházi halandóság aránya. De legalább a fertőzések terén nem állunk nagyon rosszul, derül ki a Healthcare Business Solution (HSB) Group által összegzett adatokból.

A gyulafehérvári orvos, Horea Timis által alapított és vezetett HSB a 2015-ös hivatalos adatokat összesítette. Azért azokat, mert ez az utolsó év, amelyből teljesen feldolgozott adatok fellelhetőek, írja az Alba24.ro.

Ezek szerint Románia megyéi közül Gorjban a legkisebb a kórházi halandóság aránya: itt száz páciensre alig fél elhalálozás esik. De egy alatt van ez a szám Ilfov és Olt megyében is.

Ezzel szemben a legszomorúbb a helyzet Szatmár megyében, ahol száz betegre három (!) elhalálozás jut. Hogy ez mennyire kiugró adat, remekül mutatja, hogy egyetlen másik megye sem produkált 2,5 halálozásnál magasabb arányokat. Ezt közelíti meg Máramaros, míg a harmadik helyen Braila található.

Fontos kiemelni, hogy nem csak a megyeközpontokban található megyei kórházakról, hanem a megyében található összes kórházról van szó.

Mindezek azonban pusztán mennyiségi és nem mnőségi mutatók, igyekszik felhívni a figyelmet Timis az Alba24.ro cikkében, mert hát nyilván nem mindegy, hogy az adott kórház milyen komplexitású, súlyosságú betegségeket lát el.

Valamelyest ezt látszik talán igazolni a kórházon belüli fertőzések statisztikája. Ebben Iasi vezet toronymagasan, megelőzve a második pozíciót is „magabiztosan” őrző Temest, majd Szeben, Kolozs és Bukarest következik – csakhogy ennek senki sem örül, itt követeltek ugyanis a legtöbb áldozatot a fertőzések. Ilfov megye ebben a tekintetben is kiemelkedőt alkot nulla áldozattal, őt Beszterce-Naszód és Krassó-Szörény k0veti. Ebben a tekintetben Szatmár a középmezőnyben található, bőven a 0,2 áldozat alatt.

Ugyan a fenti adatok 2015-ből származnak, az elmondható, van mit javítania a szatmári kórház új vezetőségének, bárki alkossa is azt.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: