2015-11-10 17:13:50• hírek • Kocsis Zoltán

A szatmári iskolák egyharmadának nincs tűzvédelmi engedélye!

Megdöbbentő bejelentést tett Nicolae Dima, a Szatmár Megyei Sürgősségi Helyzetek Felügyelőségének ezredese: a megyében működő iskolák mintegy egyharmada nem rendelkezik tűzvédelmi engedéllyel!

A kijelentés azon a találkozón hangzott el, amelyet Eugeniu Avram rendelt el és amelyen a megye összes tanügyi intézményének vezetője jelen volt. „Ne feledjék! Önök nem csak a gyerekek oktatásáért és nevelésért felelősök, hanem testi épségükért is!", jelentette ki ismételten Avram.

Dima érintett tanügyi intézményt természetesen nem nevesített, összefoglalta az általános hiányosságokat. Ezek közé tartozik, hogy a fa épületrészek a törvénnyel ellentétben nem tűzálló festékkel vannak lekenve, a tűzvédelmi riasztók működését nem ellenőrzik rendszeresen, a menekülési útvonalakon az ajtók hol zárva vannak, hol nem a megfelelő irányba (a menekülés irányába kell) nyílnak. A szakember kifogásolta azt is, hogy a gyerekekkel csak az ellenőrzés során végeznek evakuálási gyakorlatokat. „Adataink szerint ellenőrzéseinkkor 103, anélkül viszont csak 13 gyakorlatot hajtottak végre idén az iskolák", jelentette ki.

Az ezredes hozzátette, a hőközpontok folyamatban lévő ellenőrzései során is rengeteg hiányosságot észleltek. Felszólította az igazgatókat ezek orvoslására és további szigorú ellenőrzéseket helyezett kilátásba.

A Szatmár.ro kérdésére válaszolva az ezredes elmagyarázta, hogy a projektekre, készülő tervekre előbb meg kell szerezni a jóváhagyást (románul: aviz). Ez azonban nem jogosít fel a működésre/működtetésre, az épület elkészülte után ugyanis meg kell szerezni a működési engedélyt (románul: autorizatie) is. Ezt csak egyszer kell kiváltani és mindaddig érvényes, amíg az adott épület nem szenved változtatást (pl. nyílászárók cseréje vagy átépítés) vagy meg nem változik rendeltetése.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: