2013-12-05 13:51:23• hírek • Kocsis Zoltán

A szatmári gyerekek 60%-a fél a fogorvostól, de 80%-uk gondokkal küzd

A Szatmári Egyházmegyei Caritasnak, a Szt. Antal Orvosi Szövetségnek, valamint szakemberek önkéntes munkájának köszönhetően az elmúlt másfél hónapban több mint kétezer gyerekhez jutott el a Vidám Aligátor. A Maskulik Csaba és Cosmin Ratiu koordinálta karitatív tevékenység keretein belül fogkrémhez és fogkeféhez jutottak a rászoruló gyerekek, a szakemberek pedig rögtönzött felmérést készítettek a gyerekek fogairól.

„Egy olyan országban, ahol az egy főre eső fogkrém- és szappanhasználat alaposan elmarad a nyugat-európai szinttől, az egészségügyi biztosító pedig semmilyen fogászati beavatkozást nem támogat, nagy szükség van az ilyen tájékoztató, segítő akciókra. Fontos felhívnunk a gyerekek figyelmét a szájhigiénia fontosságára, hisz csakis az egészséges gyerekekből lesznek az egészséges felnőttek", jelentette ki csütörtöki sajtótájékoztatón a tevékenységet szaktudásával támogató Leiher Nóra fogorvos.

Az ismertetett adatokból kiindulva viszont a jövő nem túl kecsegtető. Cosmin Ratiu fogorvos, egyben a Szatmárnémeti Városi Tanács PDL-és tagja elmondta, a gyerekek alig 30%-a van tudatában a fogápolás fontosságának. A megkérdezettek 60%-a válaszolta azt, hogy fél a fogorvostól, de csak 46%-uk volt már fogorvosnál. A diákok 70%-a nem ismerte a helyes fogápolási technikákat, nem csoda, hogy 80%-uknak gondjaik vannak a fogaikkal - minden másodiknak van például fogkőlerakódása.

A 10-14 év közötti gyerekek 78%-a küszködik fogkővel, 76% rendelkezik beteg tejfoggal, 14%-uk esetében már hullott ki tejfog. Nem kevesebb, mint a gyerekek 86%-ának okoz gondot a foglepedék, 52% esetében lenne szükség beavatkozásra és 14%-ban fordulnak elő különböző elváltozások, ismertette Ratiu.

A Vidám aligátor 12 Szatmár megyei településen - Nagykolcs, Szamoskrassó, Hirip, Amac, Szatmárpálfalva, Ombód, Szatmárudvari, Ákos, Nagykároly, Patóháza, Aranyosmeggyes, Józsefháza - összesen 2200 iskolásnak adományozott egy-egy tubus fogkrémet, illetve fogkefét.

„Nagy öröm volt számomra ilyen profi szakemberekkel együtt dolgozni, mint amilyen Leiher doktornő vagy Ratiu doktor, illetve a Caritas", jelentette ki Maskulik. „Jól esett visszatérni ezekbe a falvakba, ezzel megmutatva, hogy nem csak kampányban járok arra. Mindenféle politikai és etnikai vonatkozástól eltekintve igyekeztünk segíteni", tette hozzá a megyeközpont városi tanácsának RMDSZ-es frakcióvezetője.

A fogkeféket és fogkrémeket biztosító Caritas képviseletében Fazekas Csilla kiemelte, hogy a szervezet igyekszik minél nagyobb hangsúlyt helyezni a megelőzésre és nem csak akkor segíteni, amikor már baj van.

„Mivel vidéki környezetben a gyerekek még egészségesebb élelmiszereket fogyasztanak, így a szervezetük is ellenállóbb - ezért városi környezetben az imént ismertetett adatok valószínűleg még rosszabbak", jelentette ki Ratiu. „Éppen ezért az RMDSZ-frakcióval közösen továbbra is lobbizni fogunk azért, hogy Szatmárnémetiben is elinduljanak végre az önkormányzat által finanszírozott iskolai fogorvosi rendelők", tette hozzá. „Az idei költségvetésben 120.000 lejt különítettünk el erre a célra, ám semmi nem valósult meg. Azon leszünk, hogy ezt az összeget jövőre is elkülönítse a városvezetés", egészítette ki Maskulik.

„Szatmáriként sajnos azt kell mondanom, Nagykároly sok tekintetben előrébb tart, mint Szatmárnémeti. Ott meglátogathattunk egy kifogástalanul berendezett iskolai fogorvosi rendelőt, egy másikat pedig most rendezik be", fűzte hozzá Ratiu. Fazekas biztosította a jelenlévőket, hogy a Caritas négy fogorvosi székkel tudja támogatni a rendelők kialakítását - a nagykárolyiak berendezéséhez is hozzájárultak.

A szájhigiénia fontossága kapcsán végezetül Leiher Nóra elmondta, fontos, hogy a gyerekek lehetőleg minél több friss zöldséget, gyümölcsöt egyenek és kerüljék vagy csökkentsék az édességek fogyasztását.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: