2017-08-29 10:22:31• hírek • Kocsis Zoltán

A szatmári gépkocsipark rosszabb, mint az országos átlag, de legalább kevesebb a tragacs

A szatmári közutakon közlekedő járművek több mint 3 százaléka balesetveszélyes, derül ki a RAR legújabb statisztikáiból. A szakemberek közel másfél ezer járművet ellenőriztek az idei első félévben.

A Szatmár megyei utakon közlekedő járművek - személygépkocsik, haszongépjárművek, utánfutók – több mint három százaléka jelent közvetlen balesetveszélyt, derült ki a Gépjármű-nyilvántartási Hivatal (RAR) legfrissebb adataiból.

A RAR szakemberei az év első hat hónapjában 1450 járművet ellenőriztek Szatmár megyében. Ezek közül ötven jelentett közvetlen balesetveszélyt, ami az ellenőrzött közlekedési eszközök 3,44%-át teszi ki. Ez valamivel jobb, mint az országos szinten regisztrált öt százalék.

Ezzel együtt az ellenőrzött járművek 58,42%-ánál állapítottak meg valamiféle hiányosságot: műszaki problémát vagy dokumentáció hiányát.

A legtöbb problémát a fék- és a vezérlési rendszer terén észlelték, de gyakori a fény- és jelzőrendszerek meghibásodása is. A vizsgált járművek 9,29%-a esetében észleltek a megengedettnél magasabb károsanyag-kibocsátást.

A rendőrséggel végzett közös ellenőrzések során a RAR szakemberei 13 jogosítványt és 161 forgalmit vontak be.

Országos szinten az év első felében 35.468 járművet állítottak meg és ellenőriztek a szakemberek, ezek 48%-a esetében állapítottak meg valamiféle hiányosságot – ami ugye tíz százalékkal kevesebb, mint a Szatmár megyében regisztrált arány.

A RAR közleményében felhívja azonban a figyelmet, hogy a közölt adatok nem tükrözik híven a romániai gépkocsipark állapotát, mivel a közúti ellenőrzések során eleve csak a „gyanús” járműveket állították meg.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: