2015-10-11 16:33:49• hírek • Szatmar.ro

A szatmári diákok és pedagógusok átvették az RMPSZ díjait

Polcz Zita és  Doloczki Márta
Polcz Zita és Doloczki Márta

Nagyszabású esemény zajlott az elmúlt hétvégén Szovátán. A Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ) díjait ünnepélyes keretek között adták át diákoknak és pedagógusoknak.

Ezüstgyopár-életműdíjjal jutalmazták azon, a pálya végéhez közeledő pedagógusokat, akik több évtizedes oktató-nevelő munkájukkal lelkiismeretesen szolgálták a romániai magyar közoktatást, életpályájuk példaértékű, munkásságuk, alkotásuk maradandóan értékmutató. Az RMPSZ megyei és körzeti elnökeinek javaslata alapján közel 50 romániai magyar tanárt és tanítót díjaztak. A díj emlékéremből és díszoklevélből áll.

Kós Károly díjban részesült 3 diák, aki évfolyamában a legjobb eredményeket érte el az elmúlt tanévben magyar nyelv és irodalom, valamint az anyanyelvápolás terén országos és nemzetközi versenyeken, valamint megjelentetett saját irodalmi munkáik alapján.

Ugyancsak évfolyamonként egy-egy diák részesült a Bolyai Farkas díjban, melyet a matematikában kiemelkedő teljesítményért ítélt oda egy szakmai bizottság.

Az utóbbi két díj egy emléklapból, egy emlékplakettből és pénzjutalomból állt. Felkészitő tanáraik is elismerő oklevélben részesültek.

A Mákvirág-díjra a diákoknak az elmúlt tanév versenyeredményei alapján lehetett pályázni. Mákvirág-díjra, azaz a megye legjobb IX., X., XI. és XII. osztályos tanulója címre azok a középiskolás diákok pályázhattak, akik kiemelkedő eredményeket értek el tantárgyversenyeken, kulturális és sportrendezvények díjazottjai, valamint példás magatartású tanulók. Minden megyéből évfolyamonként egy diákot jutalmaztak. Ennek a díjnak bronz, ezüst, arany és gyémánt fokozata van, attól függően, hogy ki hányadik alkalommal szerzi azt meg.

Szatmár megye különösen szép eredményekkel büszkélkedhet:

Ezüstgyopár-díjban részesült: Doloczki Márta tanítónő (Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum), Nevelits Gyöngyvér matematika szakos tanár (Kölcsey Ferenc Főgimnázium) és Mészáros Lőrinc román szakos tanár (Bogdándi Petri Mór Általános Iskola).

Kós Károly díjjal jutalmazták Kovács Pétert, a nagykárolyi Elméleti Líceum XI. osztályos tanulóját, felkészítő tanára Szabó Csilla tanárnő.

Bolyai Farkas díjat kapott Schefler Barna, a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum XI. osztályos diákja, felkészítő tanára Polcz Zita tanárnő, és Schefler Gergő, a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum XII. osztályos diákja, felkészítő tanára Koczinger Éva tanárnő.

A Mákvirág-díj bronz fokozatát kapta Baranyai István Dávid, a Kölcsey Ferenc Főgimnázium X. osztáyos tanulója, ezüst fokozatát kapta Schefler Barna, arany fokozatát Schefler Gergő, mindketten a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum diákjai, és gyémánt fokozatát Heidenhoffer Erhard, a Kölcsey Ferenc Főgimnázium volt tanulója. A Mákvirág-díjasok egyhetes táborozáson vehetnek részt Zánkán a nyári vakáció ideje alatt.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: