2011-06-24 13:28:26• hírek • Póti Orsolya

A szatmári diákok 78 százaléka fogyaszt alkoholt

A kábítószerrel való visszaélés és illegális kereskedelem elleni harc világnapja alkalmából a Szatmár Megyei Drogprevenciós Központ június 24-én kerekasztal-beszélgetést szervezett. Az eseményen a központ vezetői bemutatták azt a tanulmányt, amely a szatmári középiskolások drog- és alkoholfogyasztását méri fel.

1987 óta június 26-át az ENSZ Közgyűlése "A kábítószerrel való visszaélés és illegális kereskedelem elleni harc világnapjaként" tartja számon. E nap alkalmából világszerte szerveznek különböző megmozdulásokat, amelyek célja, hogy felhívják a figyelmet a társadalom összefogására a kábítószer ellenes problémában.

A megyei drogprevenciós központ a pénteki nap folyamán két eseményt is szervezett a világnap alkalmából: 11 órától a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal konferenciatermében lezajlott kerekasztal-beszélgetést, valamint 14-17 óra között  Nagykárolyban kampányoltak a drogfogyasztás ellen.

A szatmári eseményen a központ vezetői bemutatták azt a tanulmányt, amely a szatmári középiskolások drog- és alkoholfogyasztását méri fel. A tanulmányt a Drogprevenciós Központ szakemberei készítették a megyei Sport és Ifjúsági Igazgatóság finanszírozásával „Az igazság a drogokról" elnevezésű projekt keretében. A beszélgetést Camelia Tarba szociális munkás kezdeményezte, aki részletesen bemutatta a szóban forgó tanulmányt.

Mint megtudtuk, a kutató munkában 536 15-19 év közötti diák vett részt a szatmárnémeti, avasfelsőfalui és nagykárolyi líceumokból. A tanulmány célja, hogy felmérjék hány fiatal kezdett drog- és alkoholfogyasztásba, illetve, hogy megtudják mi áll ennek a hátterében.

- A kábítószerezés jelenségét igen nehéz megragadni, mivel kialakulását sok tényező befolyásolhatja. Mégis vannak azonban olyan hajlamosító szociokulturális és demográfiai tényezők, melyeket érdemes figyelembe venni. A kamaszoknál jelentős hatása van a barátoknak, a kortárscsoportnak, ezért szükséges a minél szélesebb körű felvilágosítás, hogy megakadályozzuk a téves információk áramlását - fejtette ki Tarba.

A tanulmányban található statisztika kimutatja, hogy a megkérdezett középiskolás diákok 53 százaléka már cigarettázott, 78 százaléka már alkoholfogyasztó és 11 százaléka kipróbálta a marihuánát. A diákok közel hat százaléka etnobotanikus szereket is kipróbált, és néhányan azt nyilatkozták, hogy Ecstasyt, illetve hallucinogén-gombát is fogyasztottak.

A tanulmány hasznos információkat nyújt a fiatalok drogozási, dohányzási és alkoholfogyasztási szokásairól, és ezek kialakulásának hátteréről. Mindez pedig sokban segíti a drogprevenciós központok, illetve a sport és ifjúsági felügyelőségek munkáját, ugyanis a levont következtetések alapján még eredményesebben kitudják dolgozni a kábítószerről leszoktató, illetve a kábítószerezést megelőző programokat.


A drogprevenciós központ munkatársai bemutatták a tanulmányt
A drogprevenciós központ munkatársai bemutatták a tanulmányt


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: