2012-04-29 10:46:12• hírek • Szatmár.ro

A szatmári béke 301 év múltán sem időszerűtlen

Rákóczi jellemét, bátorságát, erkölcsi tisztaságát, haza- és nemzetszeretetét példaként kell magunk elé állítani - mondta Csehi Árpád Szabolcs megyei tanácselnök a majtényi síki megemlékezésen.

„ Nemzetünk minden évfordulón méltó módon kell megemlékezzen Rákóczi fejedelem emberi nagyságára, a jelen és a jövő nemzedék pedig a kuruc katonáktól hitet és bátorságot kell nyerjen jelenbeli és jövőbel i erőfeszítéseihez" - hangzott el Csehi Árpád ünnepi beszédében, melyet a Rákóczi szabadságharc 301. évfordulója alkalmából tartott az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület.

Az elnök, aki egyben a rendezvény védnöke is volt kifejtette: "A szatmári béke több mint 300 év után sem időszerűtlen. Ma is szükség van magas kvalitású személyiségekre, csakúgy mint a nemzet továbbélését és boldogulását elősegítő nemzeti programokra, szövetségekre".

A huszonharmadik alkalommal megrendezett „Az élő Rákóczi" néven hagyományossá vált majtényi síki megemlékezés a domahidai vasútállomás mögött található kuruc emlékmű előtt zajlott, ahol a történelem-kutatás és a tudományos élet terén gyümölcsöző kapcsolatokat ápoló két szomszédos megye múzeumainak igazgatói: Liviu Marta és Bene János történészek méltatták majd a nyolc évig tartó kuruc szabadságharc és a 301 éve a Majtényi síkon lezajlott fegyverletétel s az azt követő Szatmári béke jelentőségét.

Továbbá a térség több településének küldöttsége, műkedvelő tánc- és ének-csoportja is együtt emlékezett a jelenlévőkkel és tette emlékezetessé az idei majtényi főhajtást.

Ünnepi beszédet mondott Csehi Árpád a majtényi síkon megtartott megemlékezésen

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: