2009-10-29 14:12:10• hírek • Gozner Gertrud

A szatmári Room együttes várja a szavazatokat

Még három napig lehet szavazni a Románia egyik legnépszerűbb zenei versenyének, a Battle of Songs-nak az elődöntős dalaira. A szatmári tagokból álló Room zenekar két dala is bejutott az elődöntőbe. A verseny kapcsán Szántó Szilárddal, az együttes tagjával készített interjút a Szatmár.ro.

- Mikor alakult a zenekar?

Szántó Szilárd: A Room zenekar 2008-ban alakult és két tagja van: Marius Ritiu és jómagam. A zene hozott össze bennünket, hisz mindketten képzőművészek vagyunk, Marius szobrász, én festészeti szakon végeztem a kolozsvári Művészeti és Formatervezési Egyetemen.

- Milyen zenét játszotok, hogy határozzatok meg ezt a stílust?

Szántó Szilárd: Alternatív pop és electro jelzőkkel tudom leírni az általunk játszott műfajt. Eredetileg az volt a terv, hogy ne egy teljes zenekart alakítsunk, hanem együtt felvegyünk minden hangszert és versenyekre küldjük a dalokat. Csak akkor szeretnénk koncertezni, ha sikerül eredményt elérni.

- Egyelőre nem lehet élőben hallgatni benneteket?

Szántó Szilárd: Egyelőre nem, mert ketten nem tudnánk hat, vagy még több hangszeren játszani. De ha sikerül bejutnia a dalnak a legjobb 12 közé, akkor már meg is vannak a kiszemelt tagok. A lényeg az, hogy slágereket írjunk és utána fellépjünk.

- Meglátásod szerint mi kell egy dalhoz, hogy sláger váljon belőle?

Szántó Szilárd: Slágert a legnehezebb írni. Egyrészt jó dallam, jó aláfestés, másrészt érzéssel kell előadni , és ezek között kell megtalálni a harmonikus egyensúlyt. Nehéz meghatározni milyen a jó dallam, mert mindenkinek változó az ízlése. Van olyan, amelyik nagyobb csoportot megfog, és ahhoz hogy fülbemászó legyen egyszerű kell maradjon.

- Fontos számotokra, hogy minél népszerűbbek legyenek a dalaitok, vagy elég ha egy értő réteghez eljutnak?

Szántó Szilárd: Szerintem zenélni magadnak nem lehet, az önzőség lenne. Minden zenésznek, dalszerzőnek az a vágya , hogy világslágert írjon. Természetesen ez nem jelenti azt,  hogy írni is fog. De ha ez a cél, akkor ez erőt ad, és minőségibb lesz amit készítünk. Számunkra az az eredmény, hogy két számunk is bejutott az elődöntőbe, ez erőt is és kedvet adott nekünk az alkotáshoz.

- Milyen a mezőny a Battle of Songs versenyen?

Szántó Szilárd: Vannak jó dalok, de kevés a lüktető, dinamikus sláger. Mi keressük a zenében az újszerűt, és az ilyen stílusú dalokat értékeljük. Úgy érzem ebből kevés van a Battle of Songs-on. Körülbelül 250 dalt küldtek be a versenyre, és ebből két számunk is bejutott az elődöntőbe: a Radio és a Higher. Ez utóbbit kevesen ismerik,  mert a Radio-t több rádió is sugározza és ismertebbé vált. Mi is inkább azt reklámozzuk, mert abban látjuk a nagyobb esélyt.

- A Battle of Songs mellett még hova küldtetek dalokat?

Szántó Szilárd: Az ISC-re (International Songwriting Competition), amelyet az Egyesült Államokban rendeznek meg, és a leghíresebb a világon. A verseny zsűrijében olyan nevek szerepelnek, mint Timberland, Robbie Williams és Tom Waits. Jövőre dől el, hogy milyen helyezést értek el ott a dalaink.

- Kik a zenei példaképeitek?

Szántó Szilárd: Ez jó kérdés. Lehet már nincs ilyen ebben a korban - 31 éves vagyok -, de volt régen és szerintem nyomot hagyott. Én a Depeche Mode zenekaron nőttem fel és abba a generációba tartozom, akiknek ők jelentették az elektronikus zenében az áttörést.

- Zárásképpen szeretnél valamit hozzátenni?

Szántó Szilárd: Talán azt, hogy jól esne ha a szatmáriak is szavaznának ránk, mert végül is a zenekarban mindketten szatmáriak vagyunk.


A Room együttes dalára november elsejéig lehet szavazni.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: