2013-08-28 16:05:33• hírek • Kocsis Zoltán

A szatmári RMDSZ segít a választási regisztrációban

Amellett, hogy a lakosok rendelkezésére áll a magyar állampolgárság megszerzésének megkönnyítésében, a szatmári RMDSZ ezentúl a magyarországi választásokon való részvételhez szükséges regisztrációban is igyekszik az emberek segítségére lenni, jelentette be szerdán Kereskényi Gábor, a szatmárnémeti RMDSZ elnöke, parlamenti képviselő.

Az új választási törvénynek megfelelően Magyarországon csak az vehet részt a választáson, aki azt megelőzőleg regisztrált a központi névjegyzékbe. Az ehhez szükséges űrlapot postán kapják meg a magyar állampolgársággal rendelkezők - beleértve az ország határain kívül élőket is. Ezeket az űrlapokat kell kitöltenie annak, aki szavazni kíván, majd ezt vissza kell küldeni a megadott címre.

Az RMDSZ szatmári szervezete ezentúl segítséget nyújt az űrlapok kitöltésében, mi több, megkíméli a szavazni vágyókat a postaköltségtől. Aki úgy gondolja, az RMDSZ székhelyein hagyhatja az űrlapot tartalmazó borítékot, a kolozsvári magyar konzulátus munkatársai pedig a honosítási kérvényekkel együtt összegyűjtik és továbbítják azokat.

„Arra bíztatok mindenkit, éljünk a szavazati jogunkkal. Ez egy olyan lehetőség, amit évekkel ezelőtt el sem tudtunk volna képzelni. Ugyanolyan állampolgárai vagyunk az anyaországnak, mint az annak határain belül élők és nem valamiféle csökkentett jogosítványú állampolgárai", jelentette ki Kereskényi. „Fontosnak tartom a magyar kormány gesztusát, amelyet már korábban meg kellett volna tennie. Sokunknak fontos a magyar állampolgárság, elsősorban lelki okok miatt.", tette hozzá a képviselő.

Szatmár megyében közel 25.000-re tehető azok száma, akik kérvényezték a magyar állampolgárságot. Azok számára, akik még nem tették meg, de szándékukban áll, fontos információ, hogy augusztus 30-án, pénteken ismét konzuli nap lesz Szatmárnémetiben, az RMDSZ székházában. Ez azt jelenti, hogy azok, akik előre regisztráltak a 0261713566-ös telefonszámon, átadhatják kérvényeiket és regisztrációs lapjukat is a kolozsvári konzulátus munkatársainak.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: