2011-05-02 23:13:23• hírek • Piros Christa

Afrika Las Vegasa: Sun City

Itt aztán minden megtalálható, amiben a vendég csak kedvét lelheti. Indiai maharadzsák palotája, amerikai ízlésvilág, európai ételek és afrikai állatok, igaz, többnyire szobor alakban.

Sun City az afrikai kontinens minden bizonnyal legbizarrabb települése. Las Vegasba oltott Disneyland - talán így jellemezhetnénk a legtömörebben. Igyekszik megszabadulni az országban nem túl hízelgőn csengő "kaszinók városa" címtől, ezért luxus üdülőtelepnek hirdeti magát. Luxus az van, akár üdülni is lehet, de még a legelegánsabb hotelben, sőt, az utcasarkon is ott a félkarú rabló - nehogy valaki azt higgye, eltévedt. Itt minden a pénzről szól.

Sun City

Sun Cityt szó szerint a sürgető igény hozta létre. A rendkívül prűd, mondhatni vaskalapos búr irányítású országban - ahol még tizenöt évvel ezelőtt sem nyitottak ki a mozik vasárnap, mondván, akkor misére kell menni - a szerencsejáték is tilos volt. (Ma sincs sem lottó, sem totó, sem lóverseny.) Csakhogy az egyébként konzervatív búr férfiak is szerettek volna titokban revüműsorokban, lenge öltözetű táncosnőkben gyönyörködni, és a zöld asztal mellett kipróbálni szerencséjüket. Ezt ismerte fel egy dél-afrikai üzletember, Sol Kerzner, aki már 29 évesen megépítette első szállodáját. A könyvelőből lett tulajdonos néhány éven belül láncolattá fejlesztette szállodáját, majd az egészet eladta, és 1980-ban megépítette az első kaszinót és hotelt Sun City néven.

Sun City

Az 1980-ban megnyitott kaszinóba, mondanunk sem kell, özönlöttek az ország minden részéből, sőt, a környező államokból is. Senkit nem érdekelt, hogy a pusztaság közepére, egy kihalt vulkán kráterébe kell elzarándokolnia Johannesburgtól csaknem 200 kilométerre, hogy sziklás tájon át, bádogvárosok mentén kell megközelíteni a kaszinót. Dőlt a pénz, így csakhamar újabb ötcsillagos szállodák épültek. Kerzner érdeme, hogy nem ült a babérjain, hanem a pénzt visszaforgatta a vállalkozásba. Elhatározta, hogy egy ősi etióp legenda alapján felépítteti a kontinens legexkluzívabb palotaszállóját és szabadidőközpontját, létrehozza Lost Cityt, az Elveszett Várost.

Sun City

A tervet sokan őrültnek tartották, hiszen 19 hónap alatt nemcsak épületeket kellett emelni, de a félsivatagos pusztaságot is oázissá kellett alakítani. 15 ezer ember dolgozott éjjel-nappal a 70 millió dolláros terven. A környezetet valóságos paradicsommá változtatták. A sziklás, terméketlen tájon 1,6 millió (!) fát és bokrot ültettek. Ott, ahol víz sem volt, ma mesterséges tavak, patakok és vízesések nyújtanak felfrissülést. Itt van a fekete kontinens két legjobb, világszintű golfpályája is. Arra, hogy itt egyáltalán nem természetes dolog a pázsit, csak véletlen felfedezés során döbben rá a sétálgató vendég: amikor megpillantja a csatornafedelet az erdei ösvény közepén...Alá van csatornázva a domboldal, áram forgatja a patak vizét és számítógép irányítja a hullámokat.

Sun City

Az indiai maharadzsák stílusában épült Palace Hotel minden szempontból egyedülálló. Mexikói belsőépítésze mindent bele akart zsúfolni a szavannák királyairól elnevezett négy szárnyba, amiről csak hallott életében. Így jött létre három kontinens jellemzőinek eklektikus keveredése, amely a stíluszavar ellenére nem bántó. Soha nem látott pompával, 1992 szilveszterén nyitották meg a Palace-t, amely már a következő évben bekerült a világ öt legjobb szállodái közé. Hogy itt jól érzi magát a vendég, az a nyugalomnak, a mindenütt tetten érhető luxusnak és kényeztetésnek köszönhető.

Sun City

Tippek, információk

A Dél-Afrikai köztársaság Afrika legdélibb csücskében található,
Főváros: Pretoria
Lakosok száma: 43 millió
Nemzetiségek: fekete 75%, fehér 14%, színes (mulatt, indiai, maláj): 11%
Nyelv: 12 hivatalos nyelv van, a legtöbben az afrikaanst, a búr telepesek nyelvét beszélik, de az angollal is el lehet boldogulni.
Közlekedés: baloldali
Megközelítés: Johannesburgig repülővel, onnan busszal vagy autóval
Árszínvonal: közepes

Sun City

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: