2011-08-17 09:00:23• hírek • MTI

A szárnyaló élelmiszerárak súlyosbítják az afrikai éhínséget

A globális élelmiszerhiány és az alapvető élelmiszerek rekordközeli áremelkedése fokozza az éhínség sújtotta Kelet-Afrikában kialakult humanitárius katasztrófát - adta hírül a Világbank jelentésére hivatkozva a The Guardian brit napilap internetes kiadása.

- A kukorica, a búza, és a cukor ára közel történelmi magaslatokba emelkedett, ez pedig felerősítette az "Afrika szarvát" sújtó szárazság hatásait - olvasható a Világbank frissen közzétett, az élelmiszerárakkal kapcsolatos jelentésében. - Jóllehet az "Afrika szarvában" - különösen a konfliktusokkal és belső rendellenességekkel küzdő Szomáliában - kialakult szükségállapotot az elhúzódó aszályok idézték elő, a már 2008-ban rekordszintre ugrott, s továbbra is ennek közelében lévő élelmiszerárak is hozzájárultak a helyzethez - derült ki a szervezet közleményéből. 

A Világbank becslései szerint 12 millió ember szorul sürgős humanitárius segítségnyújtásra a térségben, Szomália egyes területein pedig az ötéves kor alatti gyermekek több mint negyven százaléka súlyosan alultáplált.  A jelentés arra is figyelmeztetett, hogy a bioüzemanyag-gyártás - különösen az amerikai kukorica-etanol termelés - szintén hozzájárult az élelmiszerárak fellendüléséhez. A bioüzemanyag előállítása nyolc százalékkal emelkedett az év első három hónapjában - derült ki a felmérésből.

Az élelmiszerárak júliusban világszerte átlagosan 33 százalékkal voltak magasabbak a tavaly ilyenkor mért szinthez képest, a  kukorica 84 százalékkal, a cukor 62 százalékkal a búza pedig 55 százalékkal lett drágább. Afrikában ráadásul még súlyosabb volt az áremelkedés mértéke: Kampalában, Mogadishuban és Kigaliban megkétszereződött a kukorica ára - mutatott rá a Világbank.

Éhinség Afrikában

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: