2011-01-10 12:15:32• hírek • Szatmár.ro

A szállító élelmiszerek szerepe

Táplálkozásunkban döntő szerepe van a cellulóznak és a víznek, amit gyűjtőfogalomként „szállító élelmiszereknek" neveznek.

A cellulóz a leggyakrabban előforduló szerves anyag ami nem más, mint egy összetett szénhidrát. A gyümölcsökben és gabonákban is előfordul, de ez nem nevezhető élelmiszernek, mivel nincs tápanyagértéke és nem táplál. Ennek ellenére mégis a táplálékok közé sorolják, mert az emésztésben döntő szerepe van. Számos élelmiszerben megtalálható, azonban nem árt óvatosan bánni vele, mivel túlzott bevitele hasmenést vagy puffadást is okozhat. Élettani jelentősége nem más mint az, hogy élénkítse a bélmozgást.

A székrekedés leküzdésében is fontos szerepe van ezért lényeges, hogy táplálkozásunkban rostos élelmiszereket vagyis cellulóz is szerepeljen: gyümölcsök, főzelékek, barna vagy félbarna kenyerek. Amint azt tudjuk az élelmiszerek a folyamatos mozgás következtében haladnak előre a bélrendszerben, ezáltal segíthetik elő a rendszeres kiürülést. A cellulóz egyik különlegessége, hogy fokozza a gyomornedvek kiválasztását.

A víz szintén szállító élelmiszernek számít. Az életet adó víz olyan tápanyag, amelyre minden élő szervezetnek szüksége van, az élő anyag szerkezetének egyik fő alkotóeleme. A víz az emberi test súlyának kb. 50-70 százalékát teszi ki. Ez az arány változó, a fiatal szervezetnél általában nagyobb, míg a test öregedésével fokozatosan csökken. A víz a test hőmérsékletének szabályozásában is kulcsfontosságú, mivel a tüdőn és a bőrön keresztül távozik. Ugyanakkor nagy mennyiségeben veszítünk is belőle, mivel a bonyolult folyamatoknak köszönhetően a vérkeringésbe jut, végül a széklettel, a vizelettel, izzadás révén és légzéssel távozik a szervezetből.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: