2019-09-13 07:38:23• hírek • Bede Emőke

A szakértő válaszol: kigyógyulhatunk-e teljesen a pollenallergiából?

A nyári meleg sokak számára az üdülés, a gondtalan pihenés közeledtét jelzi, ám a társadalom egy egyre szélesebb rétegének július beköszönte egyet jelent a végeláthatatlan orrfolyás és tüsszögés időszakával. Nekik sajnos a vénasszonyok nyara sem jelent jót, ugyanis az allergén pollenek akár október közepéig is megnehezíthetik az erre érzékenyek mindennapjait. De gyógyítható-e egyáltalán az allergia, vagy csak tüneti kezelésről lehet szó? Erről kérdeztük a Korall Klinika allergológus szakorvosát, dr. Bobos Georgeta Marcelát.

„A pollenallergia a növények virágporszemcséivel szembeni túlzott reakciót jelenti, melyek az egészséges szervezetben egyébként semmilyen reakciót nem váltanának ki. Jelen pillanatban például még mindig érezteti hatását a parlagfű. Ebben az évben a növény számára kedvező időjárás miatt az átlagnál magasabb volt a pollenkoncentráció, és ez jóval több gondot okozott a pácienseknek, mint vártuk” – magyarázza a szakorvos. De honnan tudja az ember, hogy valójában allergia kínozza, és nem egy makacs megfázás ingerli állandó tüsszögésre? Dr. Bobos szerint a pollenallergia tünetei némileg hasonlítanak az egyszerű nátháéra: a páciensnek folyik az orra, nyálkahártyája megduzzad, a szeme bepirosodik, könnyezik és viszket, viszont az allergia esetében e szimptómák nem múlnak el 1-2 héten belül, hanem továbbra is igencsak megnehezítik az egyén mindennapjait.


Ilyen esetben mindenképp fel kell keresni egy allergológust, aki egy alkari bőrteszt vagy egy laborvizsgálat által megállapítja, pontosan milyen pollen is okozza a páciens panaszait. Ezt követően, a tünetek függvényében már be lehet állítani a megfelelő kezelést, mely minimálisra csökkenti a szimptómák jelenlétét. Mi több, a következő évben már a pollenszezon kezdete előtt el lehet kezdeni a gyógyszeres terápiát, így szinte tünetmentesen át lehet vészelni az allergiás időszakot. „Az időben történő kórmeghatározás azonban nem csak ezért fontos, hanem azért is, mert a kezeletlenül maradt allergia szövődményeként akár krónikus asztma is kialakulhat az érintett páciensnél” – teszi hozzá az allergológus.


Aki már egyszer tapasztalta az allergia tüneteit, biztosan feltette magának – vagy orvosának – a kérdést, hogy meg lehet-e teljes mértékben szabadulni a betegségtől. Dr. Bobos Georgeta Marcela erre is megadta a választ: kellő elhatározottsággal, a szakorvos és a páciens együttműködésével elérhető a tünetmentesség (az allergiára való hajlam azonban megmarad). Ha a páciens csak egyetlen pollenre allergiás, akkor alkalmazni lehet az immunterápiát, mellyel a szervezetet deszenszibilizálják, azaz hozzászoktatják az adott allergénhez. Amennyiben a beteg egytől több anyaggal szemben fejt ki túlzott reakciót, akkor nehezebb dolga van a specialistának, viszont ebben az esetben is számottevő javulást lehet elérni. Mindemellett fontos tudni, hogy az allergia féken tartásához elengedhetetlen a rendszeres kontroll is, melynek gyakoriságáról érdemes követni a szakorvos ajánlatát.


A fentebb említett tünetek jelentkezésekor tehát nem érdemes naivan legyinteni, saját egészségünk azonnali lépést igényel. Ha Ön is rendszeresen küszködik allergiás panaszokkal, ne halogassa az alapos kivizsgálást. Forduljon bizalommal a Korall Klinika új allergológusához, ki hétfőn, kedden és szerdán 13 és 20 óra között,  csütörtökön és pénteken pedig 8 és 15 óra között várja a gyógyulni vágyókat.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: