2014-06-17 14:50:53• hírek • MTI

A szakadárok ismét támadták az ukrán alakulatokat

A kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárok keddre virradóra több támadást intéztek az ukrán hadsereg terrorellenes hadműveletében részt vevő alakulatok ellen, aminek következtében több tucatnyian megsebesültek - jelentették kedden ukrán hírportálok.

A Donyecki megye keleti szélén lévő, Oleksziivszke település mellett aknavetős támadás érte az ukrán határőrök és katonák közös táborát.

Az ukrán fegyveres erők visszaverték a támadást, amelynek következtében 31 ukrán katona és határőr megsebesült. Egy határőrt és egy katonát súlyosabb sérülésekkel helikopterrel vittek kórházba.

Dmitro Timcsuk, a kijevi Katonai és Politikai Tanulmányok Központjának vezetője Facebook-bejegyzésében azt írta, hogy a gránátok becsapódása nyomán felrobbantak a táborban tárolt lőszerek, és a detonációban mintegy tíz ukrán katona megsebesült.

A szakadárok az éjjel Grad rakéta-sorozatvetővel támadták Luhanszk városát.

Az ukrán légierő a Horlivka melletti Holmivszkij településen csapást mért a szakadárok főhadiszállásaként használt korábbi iskola épületére. Az egyik rakéta egy villamos alállomást talált el, ezért a faluban megszűnt az áramszolgáltatás. A másik a földbe csapódott.

Vitalij Jarema ukrán miniszterelnök-helyettes az ISZTV tévécsatornán azt közölte, hogy a terroristaellenes hadműveletben eddig az ukrán fegyveres erők 125 tagja veszítette életét. Közülük 95-en a hadsereghez, 22-en a belügyi, illetve a biztonsági erőkhöz és a határőrséghez tartoztak. Többségük az oroszbarát szakadárok által múlt hét végén lelőtt ukrán katonai szállító repülőgépen, illetve egy lelőtt helikopteren halt meg. A harcokban - a szakadároktól eltérően - nagyon kevés ukrán katona vesztette életét, ami Jarema szerint az ukrán hadsereg és a nemzeti gárda felkészültségének magas színvonalát bizonyítja.

Jurij Lucenko volt ukrán belügyminiszter a fehérorosz Jevroragyio rádiócsatornán nyilatkozva nem zárta ki, hogy Oroszország Fehéroroszország területéről támadja majd meg Ukrajnát. Véleménye szerint nem szabad megbízni Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnökben, aki eddig kiállt Ukrajna területi épsége mellett. A fehérorosz elnök gyakran változtatja véleményét, és bizonyos orosz engedményekért cserében - a kőolaj és a földgáz árának csökkentése, üzleti kedvezmények az elnök családja számára - kész lenne engedni az oroszoknak - mondta.

Emlékeztetett arra, ahogyan Hitler csapatai a második világháborúban Belgiumon keresztül megkerülték a franciák áttörhetetlennek vélt Maginot-vonalát, amelyhez hasonlót Ukrajna az ukrán-orosz határon készül létrehozni. Ezért szerinte az ukrán határt teljes hosszában megbízhatóan védhetővé kell tenni.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: