2013-06-19 15:52:59• hírek • Kocsis Zoltán

A szakácsnő okozhatta a mérgezést, a családi kapcsolatok pedig a késlekedést

Adrian Stef, a Szatmár Megyei Tanács elnöke lemondásra szólította fel Dorina Gurant és Cornel Ceicát, a Közegészségügyi Igazgatóság és az  Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság vezetőjét. Utóbbi igazgatóság és a Romantic étterem vezetői között szoros családi kapcsolatra derült fény, ezért tarthatták meg a keresztelőt.

„Elfogadhatatlan, hogy a prefektus rendelkezése ellenére két állami intézmény, a Közegészségügyi Igazgatóság és a Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság kifogásokat keresve passzivitásával gyakorlatilag lehetővé tette, hogy megtartsák a keresztelőt is. Ezért nyilvánosan felszólítom a két igazgatóság vezetőjét, haladéktalanul mondjanak le tisztségeikről", jelentette ki szerdai sajtótájékoztatón Adrian Stef. „Nem tudom hogy gondatlanságról, kommunikációs problémáról vagy valami másról volt-e szó. Mint ahogy azt sem tudom, hogy véletlen egybeesés-e, ám az biztos, hogy a Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság egyik vezető munkatárásának ugyanúgy Onac a családneve, mint a Romantic étterem egyik vezetőjének", tette hozzá sejtelmesen a tanácselnök.

Nyilván tudta, hogy férj-feleségről van szó (ezt később Dorin Maurer, az igazgatóság képviselője árulta el), az viszont biztos: írásos jelentést tett az egészségügyi és a mezőgazdasági minisztériumnak, amelyben kéri a két intézmény működésének alapos kivizsgálását.

Kiderült ugyanis, hogy a Közegészségügyi Igazgatóság és az Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság péntek este az egyik újságíró révén értesült arról, hogy a felfüggesztési rendelkezés ellenére is üzemel az étterem. Ám arra hivatkozva, hogy ott két külön konyha és két külön étterem van, a személyzet pedig nem ugyanaz, haboztak hatályba ültetni a prefektusi rendelkezést. Néhány órával később pedig a keresztelőt ünneplők már a kórházban voltak.

Emlékeztetőül: június 13-án az Avram Iancu Általános Iskola végzős nyolcadikosainak bankettje során 55 személy kapott ételmérgezést, majd másnap, a működési engedély felfüggesztése ellenére, egy keresztelőn résztvevő társaság 21 tagja került kórházba szintén ételmérgezés miatt.

Dorina Guran, a Közegészségügyi Igazgatóság vezetője a sajtótájékoztatón megerősítette azt a korábbi kijelentését, hogy az ügy körül kialakult feszültségek miatt önként lemond tisztségéről. A biológiai vizsgálatok kapcsán elmondta, a csütörtöki első eset után a személyzet három tagján végeztek biológiai vizsgálatot és közülük egy személynél észlelték a Staphylococcus aureus baktérium jelenlétét. Ugyanezt találták a 14 megvizsgált élelmiszerminta közül hatban valamint mind a három megvizsgált okádékban.

Hasonló eredménnyel jártak a pénteki eset után is. A személyzet megvizsgált tizenegy tagja közül egynél bukkantak a Staphylococcus aureus baktériumra, a 14 élelmiszerminta közül pedig tízben. Mivel mindkét esetben ugyanaz a szakácsnő bizonyult fertőzöttnek, megalapozottnak tűnik a gyanú, hogy ő okozhatta a fertőzést. Ennek némileg ellentmond ugyanakkor, hogy az Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság a személyzet egy másik tagjának kezén is felfedezte a baktériumot.

„A Staphylococcus aureus nagyon sokunk szervezetében megtalálható. A baktérium viszont csak bizonyos körülmények között termel toxikus anyagot. Az a kérdés, hogy ezt mi váltotta ki", mondta Guran. A másik kérdés pedig, hogy az összesen húsz élelmiszer és használt eszközmintán talált baktérium forrása ugyanaz-e? Magyarán, nincs-e esetleg egy másik fertőzési forrás is, amely az alapélelmiszereket tette fertőzötté? Az első gyanú ugyanis a Szatmárzsadányból származó túróra vetődött. Ezeket a vizsgálatokat azonban csak a bukaresti Cantacuzino Intézet képes elvégezni, ezek eredményeire tehát még várni kell.

A hasonló események elkerülése végett Eugeniu Avram prefektus a sajtótájékoztató végén kijelentette: a Közegészségügyi Igazgatóság, az Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság, a Fogyasztóvédelmi Felügyelőség és a Területi Munkaügyi Felügyelőség munkatársaiból egy olyan munkacsoportot hoztak létre, amelynek célja valamennyi, Szatmár megyében működő vendéglátói egység ellenőrzése.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: