2009-03-12 14:50:30• hírek • Szatmár.ro

A szabadságharcra emlékeznek

„Éljen a magyar szabadság,  éljen a Haza! Az 1848-as év a szabadságért és a nemzeti függetlenségért, az alkotmányos reformokért vívott küzdelmek dicsőséges éve volt.

Március 15-e a forradalmi hősök előtt való tisztelgés napja, amikor a magyar szabadság és világszabadság hirdetőire, a márciusi ifjakra emlékezünk. E napon olyan nemzedékre és emberekre emlékezünk, akiknek helytállása példaként szolgál a mai nemzedék számára, mert azokkal a célokkal és feladatokkal, amelyeket maguk elé tűztek, a nemzeti összefogás megtartó erejének hatalmát hirdették a széthúzás egyértelmű kudarcát előrevetítő tényével szemben."

A Szamos hetilap szombati számában a nemzet ünnepe tiszteletére több oldalt állítottak össze a forradalomról, annak hatásáról, sőt Szatmár megyei vonatkozásairól is. Mandula Tibor, Dancu Pál, Fazekas Lóránd és Sike Lajos írásait közlik, korabeli illusztrációkkal. Verses összeállításban nagy magyar költők műveiből válogatnak.

Folytatódnak a megkezdett sorozatok és a gyermekekhez is szólnak, ugyanakkor a szokásos polgármesteri beszélgetések is folytatódnak, ezúttal az egri településvezető, Szabó Elek beszél az idei  és az elkövetkező évek nem kis problémáiról, amiből arra következtethetünk, hogy a jelenlegi kormány el akarja lehetetleníteni az önkormányzatok létét.

Végül, de nem utolsó sorban Fodor István rövidesen bemutatásra kerülő első önálló riport-kötetéről ír Debreceni Éva- a kötet közel tíz év falujárás, értékes és érdekes tapasztalatainak nyomán született írásokból, interjúkból összeállított válogatás.    
A Szamos hetilap a Szatmári Magyar Hírlap mellékleteként, szombatonként jelenik meg.

A forradalom kitörését festmények is megörökítik

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: