2020-03-15 19:46:41• hírek • Szatmár.ro

A szabadságharc hősei előtt tisztelgett a szatmári RMDSZ

A koronavírus okán bevezetett óvintézkedések miatt országszerte elmaradtak az 1848-1849-es szabadságharc emlékére szervezett ünnepségek. Sajnos Szatmárnémetiben sem volt huszáros felvonulás, és nem töltötte meg a teret a forradalom hőseit ünneplő verscsokor és énekszó sem. A Petőfi- és Széchenyi-szobrok lábához azonban még így is kerültek koszorúk, melyeknek egyikét - az RMDSZ szatmári szervezetét képviselve - Kereskényi Gábor polgármester és Magyar Lóránd parlamenti képviselő helyezték el. 

"Tisztelt ünneplők! Kedves szatmári polgárok!


Ebben a válságos időszakban válik igazán egyértelművé, hogy mennyire fontos az egészség és az emberi élet, hiszen az természetes, hogy mindannyian ragaszkodunk a földi léthez. És ilyenkor értjük meg azt is igazán, hogy mekkora hősök voltak azok, akik fiatalon vagy éppen idősen, de gondolkodás nélkül feláldozták életüket a hazáért és a nemzeti függetlenségért.


Éljen bárhol a világon, a magyar ember március 15-én kokárdát tűz a mellére, miközben ausztrál, kanadai, vagy éppen szatmári szomszédja csodálkozó szemmel nézi, és nem érti ezt. A magyar azonban tudja, miért teszi: TISZTELETBŐL! Tiszteletből az ismert és névtelen hősök iránt, akik az 1848-as forradalomban részt vettek, akik a szabadságharcban harcoltak, akik adott esetben mindenüket, ingó és ingatlan vagyonukat, családjukat és akár az életüket is feláldozták egy nemesebb célért. Olyan hősök ők, akik akkor, az adott pillanatban nem nyerték meg a harcot, hiszen az osztrákok orosz segítséggel leverték őket, de mégis győztek, mégis eredményeket értek el Magyarország fejlődésében. Kivívták a magyar és a szabadságszerető nemzetek tiszteletét, példát mutattak utódaiknak, és beírták nevüket a történelembe. Olyan tettet hajtottak végre, amely a mai napig példa mindannyiunk számára, amelyre büszke lehet, és büszke is kell legyen mindenki. Ezért kell megemlékeznünk több, mint másfél évszázad után is róluk és tetteikről.



1848 hősei hittek abban, hogy a magyaroknak joga van a nemzeti függetlenséghez, az önállósághoz, a szabadsághoz, a szuverenitáshoz. Ezek ma is aktuális elvárások a mi közösségünkben, és ahhoz, hogy a forradalom harcosaihoz hasonlóan eredményesek legyünk, most is szükség van az összefogásra és az egységre. Ne egymásnak legyünk ellenségei az országunkban és a városunkban, hiszen egyikben sem vagyunk mi olyan sokan, és mint azt látjuk, olyan problémák jelennek meg, amelyeket a legjobb szándékunk ellenére is csak lassítani tudunk, de elkerülni nem. A világjárvány következtében a bizonytalanság lett az úr, és meggyőződésem, hogy csak úgy tudunk eredményeket elérni, ha a jobbító szándék mögé állva összefogunk és annak véghezvitelére egységesek vagyunk.


Tanulnunk kell őseinktől, mind elszántságot és mind elhivatottságot, tanulnunk kell a múlt buktatóiból. Meggyőződésem, hogy Szatmárnémetinek és az itt élőknek a sok nehézség ellenére is, stabil a jövője. Érdemes itt élni, érdemes itt dolgozni és érdemes itt családot alapítani. Jó a történelmi Hőseinkre visszaemlékezni és Jó ITT Magyarnak lenni! Méltóságteljes ünneplést kívánok mindenkinek! Vigyázzunk egymásra!" - üzeni nemzeti ünnepünk alkalmából a szatmáriaknak Kereskényi Gábor polgármester



Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: