2011-01-11 16:08:53• hírek • Megyeri Tamás Róbert

A szabadság harcosa Nagykárolyban

Meglehetősen kevesen vettek részt kedd koradélután a nagykárolyi Szent László Közösségi Ház kistermében megtartott kiállításmegnyitón. Amint arról hírportálunkon már olvashattak, a nyugat-szatmári megyejogú városban is megtekinthető immár a Tarnów, Bem tábornok városa elnevezésű dokumentációs tárlat.

A kétnyelvű, lengyel és magyar, kiállítást Lengyelországban állították össze még 2009-ben a tarnówi Bem József tábornok emlékév rendezvénysorozatának keretében, születésének 215. és hamvai hazahozatalának 80. évfordulója alkalmából, az évszázados lengyel-magyar barátság jegyében. A kiállítás magyarországi kurátora Pék József, a magyarországi lengyel kisebbségi önkormányzat elnöke, a Lengyel-Magyar Baráti Társaság társelnöke.

A nagykárolyi tárlat szervezői a Nagykárolyi Városi Múzeum, a Szent László Közösségi Ház, a Szent István Kör, valamint a Nagykárolyi Kulturális Központ. A kiállítást kisebb, akadémiai késés után nyitották meg.


A langyel-magyar barátságról szólt üdvözlőbeszédében Hágó Attila Nándor
A lengyel-magyar barátságról szólt üdvözlőbeszédében Hágó Attila Nándor


A főszervező, Hágó Attila Nándor muzeológus szólt röviden magáról a vándorkiállításról. Ezután dr. Németi János tudományos kutató beszélt Bem Józsefről. Kiemelte, hogy Józef Zachariasz Bem mint elkötelezett lengyel szabadságharcos jellemezhető. Elsősorban katona volt, aki mindenkoron Lengyelország felszabadításáért szállt síkra. Az 1848-49-es magyar forradalom és szabadságharcban is mint a hazája szétdarabolásában részt vállaló Habsburg-dinasztia elkötelezett ellensége vett részt.



Kisebbfajta előadásában számos érdekességet megemlített. Szól egyebek mellett a '48-as szabadságharcban részt vevő többi lengyelről, például Rulikowski Kázmérről is. Utóbbi orosz tisztként került a Kárpát-medencébe, s szívének engedelmeskedve átállt a magyar szabadság, átvitt értelemben az univerzális emberi szabadság ügyéhez. Emlékét ma Nagyváradon egyebek mellett a róla elnevezett városi temető őrzi. Dr. Németi János Bem apó szatmári vonatkozásait is felelevenítette. Így elmondta, hogy útban az erdélyi had felé Szatmárnémetiben is járt a hős lengyel tábornok.


Petőfi Sándor, Bem tábornok hadsegédje
Petőfi Sándor, Bem tábornok hadsegédje


A vándorkiállítás egyébként 28 plakátból áll. Ebből viszont csak 21-et tekinthetnek meg a nagykárolyiak, illetőleg a környékbeliek. (Mindazonáltal vajmi keveset vesztünk, hiszen 3-4 tabló Bem József hazahozatalát, szülővárosa mostani tájképét, illetve a lengyel-magyar barátság jelképét ábrázolja.) az Erdélyi csatakörkép elnevezésű panorámából kivett képeket tartalmaz egyebek mellett a kiállítás. Ezt az alkotást magyar megrendelésre magyar és lengyel festőkből álló közösség alkotta Jan Styka és Vágó Pál vezetésével. A mű 1897 szeptemberére készült el.

A kiállítás két hétig lesz látogatható hétköznapokon 9 és 15 óra között. A belépés díjtalan, minden érdeklődőt sok szeretettel várnak. Érdemes - történelmünk iránt érdeklődőknek majdhogynem kötelező - elmenni!


Bem tábornok a csatamezőn
Bem tábornok a csatamezőn

Bem József szarkofágja nem kerülhetett a szent lengyel földbe, mivel áttért a muszlimok hitére
Bem József szarkofágja nem kerülhetett a szent lengyel földbe, mivel áttért a muszlimok hitére, így ég és föld között "lebeg"


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: