2017-01-29 10:05:17• hírek • Szatmár.ro

A sürgősségi helyzeteket kezelő rendszert ellenőrizte Raed Arafat

Szatmárnémetiben járt szombaton a Sürgősségi Helyzetek Országos Felügyelőségének (DSU) vezetője, Raed Arafat.

Az egészségügyi államtitkár a helyi közigazgatás, az egészségügyi központok és a sürgősségi helyzetekkor bevethető intézmények vezetőivel találkozott. Arafat pénteken Szilágy megyében, szombat reggel pedig Máramaros megyében ellenőrizte és értékelte a sürgősségi helyzeteket kezelő rendszert.

A szatmárnémeti találkozón jelen voltak a Szatmár Megyei Prefektúra, a Szatmár Megyei Tanács, a Szamos Sürgősségi Helyzetek Felügyelősége, a Közegészségügyi Igazgatóság, a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház, a Szatmár Megyei Mentőszolgálat, a SMURD Rohammentő Szolgálat, a kórház Sürgősségi Osztálya (UPU) és a hegyimentést végző Multisalva Egyesület képviselői is.

Az első megbeszélt téma a nemrég bevezetett digitális rendszer használata volt, amelyet a mentősök, a rohammentősök és a sürgősségi osztályon dolgozók használnak. Ennek részeként táblagépen regisztrálják a betegeket, vezetik fel az adataikat és a diagnózist. Arafat kijelentette: márciustól „leszoknak" az írott kórlapokról, csak a digitális rendszert használják majd. Jelen pillanatban a SMURD az esetek 85 százalékában, a mentőszolgálat 70 szálékban alkalmazza az új rendszert. A sürgősségi viszont egyáltalán nem használja! Arafat felszólította az érintetteket: március 1-jétől csak a számítógépes rendszert használhatják.

Dr. Raed Arafat jelentést kért a tűzoltóság, a SMURD és a mentőszolgálat gépparkjáról is, ugyanis országos szinten újabb mentőautók beszerzését vették tervbe.

A mentőszolgálat azt kérte az államtitkártól, hogy segítsenek bővíteni és fejleszteni a már működő integrált diszpécserszolgálatot, amit a Sürgősségi Helyzetek Felügyelősége, a rendőrség és a csendőrség is használ.

Szóba került a Szamos Sürgősségi Helyzetek Felügyelősége részéről az igény egy újabb szatmárnémeti központ kialakítására, hogy baj esetén a reakcióidőt jelentősen le tudják csökkenteni.

Beszéltek a hegyimentést végző Multisalva Egyesület akkreditálásáról is, melynek következtében Szatmár megye lesz a 25. a sorban, amely hivatalosan is elismert hegyimentő-szolgálattal rendelkezik majd.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: