2007-09-20 00:09:42• hírek • Szatmar.ro

Törvény a stressz-megelőzésre

 Törvénnyel kell szabályozni a munkahelyi stressz kezelését.

Törvénnyel kell szabályozni a munkahelyi stressz kezelését. Ennek tervezetét október 8-ig kell megalkotnia a kormánynak. A munkahelyi feszültségre vonatkozó szabályozás kereteit egy Európai Uniós megállapodás nyújtja. A cél az, hogy a munkavállalóknak jobb legyen a közérzetük és egészségi állapotuk.

A cégeknek elsősorban a stressz-megelőzésre kell törekedniük. Az Európai Unióban évente több mint 41 millió dolgozót érint a munkahelyi nyomás. Az ebből adódó üzleti károk mértéke meghaladja az egyes országok GDP-jének egy százalékát - írja a gazdasági napilap.

Az uniós ajánlás szerint egyebek mellett kommunikációs eszközökkel, jobb munkaszervezéssel lehetne csökkenteni a stresszt és következményeit. A hazai módszereket az Országos Érdekegyeztető Tanács munkavállalói dolgozták ki. A szakanyagot egyeztetni kell még a munkaadói szervezetekkel és a kormánnyal is.

Az Unió nem szabta meg, hogy az egyes tagállamok jogilag kötelező érvénnyel alkossák-e meg a stressz-törvényüket, vagy csak egyfajta etikai kódexként adják ki. A magyar szakszervezetek azt szeretnék, ha jól kontrollálható és szankcionálható formában születne meg a törvény. A munkaadói oldalon viszont elsősorban a jogilag nem kötelező megoldást javasolják.


(vg.hu)

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: