2011-05-18 17:39:55• hírek • Megyeri Tamás Róbert

A strandra költözött a múzeum Tasnádon

Kósa Péter és Romitán Joli neve szerepel azon a mestergerendán, amely a tasnádi múzeumházat tartja össze. Nem tudni bizonyosan, mégis valószínűsíthető, hogy házasok lehettek. S a családfő ácsmesterként kereshette meg a mindennapit. A ház 1903-ban épült. Messze Tasnádtól.

Aztán tavaly Tasnádra került. Egy határon átívelő közös magyarországi-romániai projekt keretében ugyanis Tasnádon múzeumházat hoztak létre. Kósa Péter és Romitán Joli házát így lebontották, s újból összeállították. (Persze új agyagot használtak fel, ám a lehető legnagyobb mértékben igyekeztek megtartani az eredeti alkotóelemeket, így a fákat valamikor még a 20. század elején vághatták ki. Továbbá kicsit módosították a szobák elrendezését: lett mosdóhelyiség és iroda is.) S mindezt azért, hogy a turistákhoz közel hozzák a vidék hagyományvilágát. Azaz tulajdonképpen a Tasnádi Városi Múzeum leköltözött a helyi termálstrand közelébe.

Az ünnepélyes megnyitót szerda délután tartották. A hozzászólások rendjén a megyei önkormányzat és a múzeum vezetői a városka polgármesterével egyetemben üdvözölték a kezdeményezést. Amint elhangzott, a Szabolcs-Szatmár-Bereg és a Szatmár megyei múzeumai közös projektjének köszönhetően a turizmus és a hagyományok világa közelebb kerülhet egymáshoz. A megyei tanács elnöke, Csehi Árpád azt emelte ki ennek kapcsán, hogy mindennek érdekében a lehető legkevésbé terhelték meg a helyi költségvetéseket. Üdvös az európai uniós alapok felhasználása ilyen célra - értettek vele egyet a következő hozzászólók is. Tasnád elöljárója annak a reményének is hangot adott, hogy a strandolók jelentős része átruccan, s bár ideig-óráig, elmerül a környék kultúrájában.

S ha figyelembe vesszük, hogy tavaly 350 ezren váltottak strandjegyet Tasnádon, akkor ennek tizede mint múzeumlátogató óriási számnak tűnik. Belépőt nem kell váltani, s akár már az ünnepélyes megnyitó után (amely természetesen szeretetvendégségbe és kedélyes cseverészésbe „csapott át") meg lehetett látogatni a 19. századi kardokat, a tisztaszobában lévő rejtélyes mestergerendát, a kovács mesterség kellékeit is közelről lehetett megcsodálni, köztük az orbitális fújtatót stb. A tasnádi múzeumház hétfő kivételével minden nap látogatható, kedden 10 órától 14-ig, míg a többi napon - a hétvégieken is - 18-ig.



Szilágyi Levente, a megyei múzeum néprajzszakos muzeológusa vezette körbe hírportálunk olvasóit

a

a

a

a

Strand az utcácska másik oldalán
Strand az utcácska másik oldalán


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: