2014-04-09 01:48:57• hírek • Kocsis Zoltán

A Chelsea-nek elég volt a 2-0, a Dortmundnak nem

Küzdelem, iram, dráma és gólok - egyszóval minden, ami a labdarúgást oly népszerűvé teszi. A Bajnokok Ligája negyeddöntőiben mindent kapott ezek közül a szurkoló - egyedül a büntetők maradtak el. A Dortmund közel került hozzá, ám végül nem tudott még egy gólt bepréselni a Real Madrid kapujába, a spanyolok megőrizték hazai pályán szerzett előnyüket. Sokáig úgy tűnt, a Paris St. Germainnek is sikerül mindez a Chelsea otthonában. Aztán a 88. percben jött Ba!

A párizsiak kénytelenek voltak az első meccsen megsérült legjobbjuk, Ibrahimovic nélkül pályára lépni. Alig negyed órával később úgy tűnt, a sors kiegyenlíti a számlát, hisz a londoniak is elveszítették egyik legjobbjukat, az első meccsen betaláló Hazard-t. Helyette Schürrle állt be. Ekkor kevesen sejthették, hogy ez az esemény döntő fontossággal bír majd a továbbjutás alakulásában.

Az első igazán komoly gólhelyzetre a 28. percig kellett várni, amikor Lampard szabadrúgása megpattant a sorfalon, Sirigunak bizony nagyot kellett védenie. Mezőnyfölényben, ám meglehetősen meddő mezőfölényben játszott ekkor a Chelsea a semmit sem kockáztató és rendkívül takarékos PSG ellen. Remekül bizonyítja ezt a meddőséget, hogy a kékek csak rögzített szituációkból tudtak veszélyesek lenni: Lampard következő szabadrúgása után például Cahill találta el nagyon pocsékul a labdát kedvező helyzetben. Közben azonban - cseppet sem elhanyagolható módon - a Chelsea megszerezte a vezetést. Ivanovics bedobása után a labda Luiz hátáról a teljesen szabadon hagyott Schürrle elé került, aki közelről a kapuba bombázott.

A második félidőt viharosan kezdték az angolok, a 51. percben Schürrle, az 53.-ban pedig Oscar találta el a felső lécet. Ezt követően azonban rendezni tudta sorait a PSG, olyannyira, hogy noha a mezőnyben egyre nagyobb lett a hazaiak fölénye, igazán komoly helyzetet nem tudtak kialakítani. Mi több, a másik kapu előtt Lavezzi, Lucas majd Cavani kétszer is eldönthette volna a továbbjutást.

A hajrára teljesen felbillent a pálya, Mourinho az összes csatárát a beküldte - és ez meg is hozta gyümölcsét. A 87. percben Eto'o lövését blokkolták, Lampard ismétlését követően a labda átsurrant a lábak között, a bevetődő Ba sem találta el rendesen, ám ez is elég volt ahhoz, hogy a kapuba kössön ki. Ezzel azonban még nem ért véget a meccs, a 94. percben ugyanis Marquinhos lövése után Cech hatalmas bravúrja is kellett ahhoz, hogy a szinte végig csak a védekezéssel foglalkozó PSG nem jusson be mégis az elődöntőbe.

Akárcsak Londonban a vendégek, úgy a Dortmundba látogató Real Madridnak is nélkülöznie kellett legnagyobb csillagát, a kétszeres aranylabdás Ronaldót. Hiánya akkor mutatkozott meg leginkább, amikor a 16. percben - a meccs első igazán említésre méltó momentumaként - Weidenfeller védeni tudta di Maria tizenegyesét, amit Piszczek kezezése után ítélt meg a játékvezető. A kezdetben rendkívül ideges és kapkodó, majd egyre inkább magára találó dortmundiak ekkor nyugodtak meg igazán. A szünetig pedig össztűz alá vették Casillas kapuját. A 19. percben Mhitarjan még kihagyta a ziccert, a 24. minutumban azonban Reus könyörtelenül büntetett Pepe hibája után. Néhány perccel később Casillas még meg tudta akadályozni, hogy Friedrich kettőre növelje a Borussia előnyét, a 37. minutumban azonban már ő is tehetetlen volt. Illaramendi veszített labdát, Reus lecsapott rá, majd Lewandowskit játszotta meg. A lengyel kapura lőtt, ám csak a kapufát találta el. A laszti azonban Reus elé került, aki már nem hibázott.

A második félidőben agresszívebben és támadóbban kezdett a Real, Bale kétszer is komolyan veszélyeztett, Benzema elől pedig Hummels mentett az utolsó pillanatban. A németek viszont már kezdték elhinni, hogy ledolgozhatják a három gólos hátrányukat és óriási nyomás alá helyezték a Real kapuját. A spanyolok megmentője azonban ezúttal is - ki tudja hanyadszor az elmúlt másfél évtizedben - Casillas volt: a kétszeres Európa-bajnok, egyszeres világbajnok kapus elképesztő védéseket mutatott be Mhitarjan és Reus helyzeteinél. Amikor már ő sem tehetett semmit, mert Mhitarjan már mellette is elvitte a labdát, akkor a kapufa akadályozta meg az örményt, hogy a németek hőse legyen.

Az utolsó lövés Bale nevéhez fűződik - Weidenfellernak nagyot kellett nyújtózkodnia -, így a Dortmund hiába győzte le másfél éven belül immár harmadszor a Real Madridot hazai pályán, ezúttal kevés volt a bravúr - a spanyolok jutottak az elődöntőbe.

Bajnokok Ligája negyeddöntő visszavágók (összesített eredmény):
Chelsea
- Paris St. Germain 2-0 (3-3)
gólok: Schürrle (32.), Ba (87.)

Borussia Dortmund - Real Madrid 2-0 (2-3)
gólok: Reus (24., 37.)

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: