2012-09-18 16:26:54• hírek • Szatmár.ro

A sok baleset miatt jogosítványhoz kötnék a robogók használatát

A szenátus elfogadta a Közlekedési Törvénykönyv módosításáról szóló javaslatot, melynek értelmében vizsgához és ez által egy vezetői jogosítvány megszerzéséhez kötnék a robogó-használatot a közutakon. A módosítási javaslatot a sok robogós baleset indokolta.

A szenátus hétfőn döntött a kérdésben, a módosítási javaslatot pedig hamarosan a Képviselőházban fogják tárgyalni. A robogós jogosítvány bevezetése a szakértők szerint több, mint indokolt. A Román Rendőrség statisztikái szerint az utóbbi két évben a robogó-tulajdonosok 5201 balesetben voltak érintettek. Ezekben 242 személy vesztette életét és 5733 személy szenvedett könnyebb vagy súlyos sérülést.

Szatmár megyét tekintve a rendőrség sajtóreferense nem tudott pontos adatokkal szolgálni a robogósok baleseteivel kapcsolatban, mindenesetre annyit elmondott: valóban szembeszökő, hogy szinte naponta van olyan baleset a rendőrségi jelentésben, amelyikben robogós érintett vagy éppen ő a baleset okozója.

A szenátorok által elfogadott határozattervezet szerint a robogós jogosítvány megszerzéséhez legalább a 16. életévét be kellene töltenie az illetőnek.

Az ügyben megkerestük Gyenes Emánuelt, aki dakaros karrierjét megelőzően gyakran használt robogót a városban való közlekedéshez. Elmondta: mindenképp támogatná, hogy a robogósok előbb vizsgát tegyenek, bizonyítva a közlekedési szabályok ismeretét. Fontos lenne ugyanakkor, hogy a jogosítványhoz relatív könnyen, rövid idő alatt hozzá lehessen jutni.

Kovács Zoltánt, mint jelenlegi robogó-tulajdonost és rendszeres használót kérdeztük meg a témában. Véleménye szerint elsősorban a "túl fiatal" robogósokkal van a gond, akik túl gyorsan és meggondolatlanul közlekednek, nem figyelve az esetleges következményekre.

Madarász Csaba, a First Drive autósiskola egyik vezetője és egyben oktatója is üdvözölte az elképzelést. Szerinte sem az "ötven éves bácsikkal" van gond, akik robogóval közlekednek, hanem inkább a fiatalokkal, akik fittyet hánynak a szabályokra, vagy nem is ismerik őket. Az oktató szerint mindenképp olcsó kellene legyen a jogosítvány megszerzésének módja, az elméleti vizsga pedig komoly kellene legyen.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: