2018-10-17 08:43:21• hírek • Szatmár.ro

A só útja, az ország útja – kiállítás a Megyei Múzeumban

Október 16-én nyitott meg "A só útja, az ország útja" címet viselő kiállítás, mely több múzeum együttműködésében valósult meg, jeles példájaként a régió összefogásának.

A Szatmár Megyei Múzeum, a Szilágy Megyei Türténelmi és Művészti Múzeum, az Erdélyi Történelmi Múzeum, a Beszterce-Naszód Megyei Múzeum Komplexum, a Keleti Kárpátok Nemzeti Múzeuma és a Dési Városi Múzeum összefogtak, hogy egy egyedülálló kezdeményezéssel olyan közös tárlatot hozzanak létre, amely végigvezeti a látogatókat a só útján. 


A Szatmár Megyei Múzeum olyan régiségekkel járul hozzá a közös tárlathoz, amelyeket nemrégiben fedeztek fel fémdetektor segítségével Érkávás és Érendréd közelében. Ezek mellett a budapesti arhívumokból előkerültek, a Szatmári Só Kamara működésével kapcsolatos felfedezések is.

 

A tárlaton megtekinthetőek azok a leletek, amelyek bizonyítják, hogy városunk a Szamosnak köszönhetően évszázadokon keresztül az európai kereskedelem egyik kimelkedő állomása volt. A fennmaradt írások szerint a folyón szállítók egyik legfontosabb kikötője Szatmár volt Dés és Szolnok között.

 

A Szatmár Megyei Múzeum igazgatója beszédében elmondta, hogy ez a kiállítás a Bethlen település környéki új felfedezéseket mutatja be, melyek alátámasztást nyújtanak az ezt megelőző kutatások eredményeinek. Ezek számos bizonyságot szolgáltatnak a múltbéli intenzív sókitermelési tevékenység létezéséről és az ehhez használatos zseniális technológiáról. A tárlaton számos – a só kitermeléséhez és szállításához használt eszközzel is találkozhat a kiállítás látogatója.

 

Kereskényi Gábor is részt vett a kiállítás megnyitóján: „Gratulálok a Megyei Múzeum munkatársainak ezért a nagyszerű kezdeményezésért. Egy közösségnek csak akkor van jövője, ha ismeri és tiszteli a múltját is. Sokszor tapasztalom én is, hogy mi, szatmáriak sokszor kishitűek vagyunk, ha a városunkról van szó, pedig erre nincs okunk. Szatmárnak több mint ezer éves múltja van, amelyre büszkék kell legyünk, és folytatnunk kell azt az építő munkát, amelyek őseink elkezdtek.” – jelentette ki a városvezető.

 

A kiállítás a Szatmár Megyei Múzeumban tekinthető meg. A cím: Szatmárnémeti, Árpád (Lucaciu) utca 21.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: