2010-06-02 15:45:51• hírek • MTI/AP

A só áldás a bőrnek

Miközben Michelle Obama amerikai first lady és Michael Bloomberg, New York polgármestere más hírességekhez hasonlóan a sófogyasztás csökkentése mellett kampányol, a szépségipar a só külső használatának előnyeit hirdeti.

"A sót gyakorlatilag az idők kezdete óta használják bőrradírként - mondja az Allure magazin főszerkesztője, Linda Wells. - Olyan, akár egy remek hámlasztó, és emellett valóban jó érzés a bőrnek. Vannak lazító fürdősók, amelyekben egyszerűen csak áztatjuk magunkat, ráadásul gyulladásgátló hatásúak is. Akkor is hasznosak, ha puffadtnak érezzük magunkat".
A termékeit természetes alapanyagokból, friss gyümölcsökből, zöldségekből, illóolajokból készítő Lush kozmetikai cégnél a sótartalmú portékák tartósan a legkelendőbbek közé tartoznak. Vonzerejük egyrészt hatékony bőrradírozó hatásukban rejlik, másrészt pedig abban, hogy használatuk után a bőr sima, puha, feszes és rugalmas lesz - állítja Erica Vega, a vállalat illetékese. A maga részéről az óceán ihlette keverékeket ajánlja, például olyan fürdőtermékeket, amelyekben a sót tengeri algával és kókuszolajjal elegyítik.

A Lush-termékekhez felhasznált só - egy durvább a hámlasztáshoz, és egy finomabb az ásványi anyagok pótlásához - egyenesen Spanyolország és Portugália tengerpartjairól érkezik. "Lepárlóedényekben gyűjtjük az óceánból, hagyjuk elpárologni a vizet, és megkapjuk a sót. Ilyen egyszerű" - meséli Vega. Az Ahava kozmetikai cég is használ sót a készítményeihez, mégpedig a Holt-tengerből, de azokban nemcsak a sónak, hanem a különleges vízből származó ásványi anyagoknak és az iszapnak is fontos szerep jut. "A Holt-tenger most alapvetően olyan, mint egy tó, ám az ásványi anyagokat egy évezreddel ezelőtti, eredeti formájukban őrizte meg, és tízszer annyi sóoldatot tartalmaz, mint bármely más sós víztömeg" - magyarázza Dawn DiOrio, a cég szakértője. Közlése szerint a Holt-tengerben olyan ásványok találhatók - többek között magnézium, kalcium, nátrium és kálium -, amelyekről úgy tartják, hogy nyugtató, lazító és sejtmegújító hatásúak.


A lazító fürdősók megvédenek a gyulladásoktól
A lazító fürdősók megvédenek a gyulladásoktól


Lisa Price, a Carol's Daughter kozmetikai cég alapítója azt emeli ki, hogy a só jobban tisztít más népszerű bőrradír-összetevőknél, például a cukornál, ráadásul tartósabb is. Attól azonban mindenkit int, hogy a kényes arcbőrre használja. A "sós radírral" körkörös mozdulatokkal masszírozzuk át a testünket, különös figyelmet fordítva a könyökre, a sarokra és a lábra - javasolja. Végül két házilag elkészíthető bőrradírrecept az Allure magazintól.

Az elsőhöz végy egy csésze mandula-, szezám-, olíva- vagy más növényi olajat, és egy csésze asztali, kóser- vagy Epsom-sót. Melegítsd az olajat 45 másodpercig egy mikrosütőben, majd adj hozzá annyit sót, hogy a készítmény krémszerű legyen.

A másikhoz egy citromra és durva tengeri sóra van szükség. Vágd félbe a citromot, és szórd be sóval. A sós citromokkal a könyöködet, sarkadat és térdedet dörzsöld meg.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: