2014-04-17 16:09:00• hírek • Szatmár.ro

A sminkelés története

A legrégibb időktől kezdve, a kozmetikumoknak nagyon fontos szerepük volt a nők önmagukról alkotott képének kialakításában.

Egy szép smink találkozási pont aközött ahogyan a nő valójában kinéz, és amilyen az ideálja, akivé válni szeretne. Sok esetben a smink által kialakított új arc, nagyobb önbizalmat ad egy nőnek. A sminket a régmúlt időkben főként arra használták, hogy érzelmeket ébresszen abban, aki nézni és abban is, aki viseli. A nők sok-esetben úgy érzik, hogy a sminktől teljesebbek. Napjainkban a kozmetikumok népszerűsége a termékek eladási számából is mérhető.

A régészeti leletek bizonyítják, hogy az előkelő és gazdag nők, már időszámításunk előtt is használtak szépítőszereket. Az ásatások során feltárt leletek alapján kiderült, hogy Babilonban a nők a mellüket is előszeretettel sminkelték. Maga a kozmetika szó is görög eredetű, melynek jelentése ékesíteni, illetve szépíteni. A történelmi idők során, a nők különféle praktikákat alkalmaztak, hogy a férfiak figyelmét felkeltsék. Míg a római és görög nők fehér krétaporral festették be az arcukat, addig a perzsa nők hennával kenegették arcukat és hajukat egyaránt. A fehér bőrszín valójában a gazdagok kiváltsága volt, mivel ezzel társadalmi rangjukat és gazdagságukat hangsúlyozták. Volt idő, amikor a szépítőszereket veszélyesnek találták, mert azt gondolták, hogy a bőr különféle megbetegedéseit idézhetik elő.

Franciaországban a XVIII. században a rúzsnak különös jelzés értéke volt, ezzel akarták hangsúlyozni, hogy az illető hölgy makk egészséges. Volt idő, amikor az arcfestésről úgy gondolták, hogy bűnös dolog és csak a ledér, prostituált nők figyelemfelkeltő eszközéül szolgált. Nagyjából a XIX. században nyerte vissza jól megérdemelt előkelő helyét, amikor is elkezdődött a kozmetikumok tömeggyártása. Az élharcos amerikai feministák a vörös rúzs használatával jelezték kivívott jogaikat.

Annak jelentősége, hogy az emberek miért viseltek sminket, a történelmi idők folyamán sokat változott. Szerencsére a mai divat a természetességet és a natúr színeket részesíti előnyben, de mindenki választhat az alkalomhoz illően és korának, ízlésének megfelelően.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: