2013-08-07 11:15:56• hírek • Szatmár.ro

A slam poetry a Partiumi Magyar Napokra látogat

Az iskolában azt tanítják, hogy cím és szöveg között szoros kapcsolat van, a cím előrevetíti és egyben össze is foglalja a szöveg tartalmát. Persze vannak azok az esetek, mikor nagyon művésziek vagyunk és pontosan ezért a címnek és a szövegnek nincs köze egymáshoz vagy rejtett ez a kapcsolat.

Esetünkben maradjuk a megszokott elemzésnél, eszerint első lépésben elemezzük a címet alkotó szavakat. Nekünk, szatmáriaknak a Partiumi Magyar Napok nem idegen, tehát inkább a macerásabb részével foglalkozzunk, mégpedig a slampoetry jelentésével. Ha felütjük a szótárat, kiderül, hogy a slam becsapódást, ütközést jelent, míg a poetry költészetet. Becsapódó, ütköző költészet eszerint? Ezzel sem jutottunk előbbre. Hogy miért? Pontosan azért, ami a slampoetry maga: szabadság és kötetlenség. Szabályokat, formaiságot követve nem lehet meghatározni, ahogyan ez most ki is derült. Nem lehet korlátok közé helyezni, meghatározást faragni rá. A slam poetry egy mozgalomnak tekinthető inkább. Lényegében arról szól, hogy bárki, bárhol, bármikor, bárkitől, bárkinek írhat.

Hogy mit írhat? Kapaszkodjanak meg, bármit. Nincsenek formai megkötések, nem kell hangsúlyos magyaros verselése legyen, nem kell modern legyen, nem kell rap legyen, nem kell rímeljen, de ha úgy van kedvünk, mégis. Általában versenyszerűek a slampoetry események. Mindenki szépen sorban előadja szerzeményét, a zsűri pedig dönt. Talán a legfontosabb a slamben, hogy saját szerzeményt mutassanak be. Lehet ez akár egy vers, egy dal vagy egy másik slam szövegének átdolgozása, innen-onnan összeszedett mondatfoszlányok, egy fiktív levél, az, ami épp jól esik, a lényeg, hogy saját magunkon át legyen szűrve. Sokan mondják, hogy a slampoetry egy kicsit vers, kicsit rap és kicsit előadóművészet. Szóval ez a megfoghatatlan akármi a Partiumi Magyar Napokon itt lesz. Azért, hogy a szatmáriak is megismerhessék és tapasztalhassák ennek lényegét.

Létezik egy erdélyi slam közösség, amelynek idén, a Félszigeten volt az első országos bajnoksága, míg Magyarországon már a második slam bajnokságot szervezik. Összegezve: létezik, működik és az emberek kedvelik. Ezért gondoltuk azt, hogy eljött az ideje, hogy a szatmári közönséghez is elhozzunk ezt az új hullámot. Erre pedig mi sem teremt job helyszínt és időpontot, mint a hagyománnyá alakult Partiumi Magyar Napok, ahova a célközönségük kilátogat.

Lesznek magyarországi és erdélyi slammerek és persze a szatmáriak. Azok számára, akik már ismerősek a szubkultúra részletei jelezzük, hogy itt lesznek Gábor Tamás Indiana és Bock Balázs, Magyarországról, illetőleg André Ferenc (hazai bajnokság győztese) és Márkus András, Kolozsváról.

S akik elhozzák nekünk a slam poetry fiúkat:

Kiemelt támogatók: Szatmárnémeti Városi Tanács, Szatmár Megyei Tanács, Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala, Nemzeti Kulturális Alap, Bethlen Gábor Alap, Communitas Alapítvány.

Aranyfokozatú támogatók: Tarr Beton, Babytrend, Barta Ati, Autonet, No Pardon Pub.

Ezüstfokozatú támogatók: Farmacenter, CBA, Nyírbátori Sárkányfürdő, Silcomprest, Fery's Invest, Metamob, Kreativ, Inovativ, Kauftherm, Solarex, Secondtex, 2X2 Club, Panatek, Salvator, Transpink, Mindig Friss, Clinica Korall.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: