2007-04-02 17:16:30• hírek • Kis Csilla

A sikertelen fogyókúra okai

kudarc1Sport, szigorú étrend, rendszeresség…És mégsem történik semmi?

Sport, szigorú étrend, rendszeresség… Száműzött csokoládé, rengeteg ásványvíz… És mégsem történik semmi? Az áhított kilóolvadás elmaradásának okai.

Idegeskedés, feszültség – farkasétvágy

Ha úgy érzed, hogy az idegösszeomlás küszöbén állsz, végezz légzőgyakorlatokat: szívd tele tüdődet, majd a levegőt lassan lélegezd ki. Esténként tölts fél órát a fürdőkádban, önts a forró vízbe valamilyen revitalizáló, méregtelenítő folyadékot, olajat. Legideálisabb, ha hetente 2-3-szor megmasszíroztatod magát. Amennyiben nem megy, csináld egyedül: körkörös mozdulatokkal masszírozd meg a hasad.

Gyógyszerek – némelyik megváltoztathatja a táplálkozási magatartást, illetve elősegíti zsírtartalékok képződését

Bizonyos depresszió- és feszültségoldó gyógyszerek – amelyek hatással vannak a központi idegrendszerre – növelik az étvágyat, illetve a nassolási kedvet. A rosszul alkalmazott hormonális kezelések vagy a túlzott dózisok elősegíthetik a zsírtartalékok fokozottabb képződését, valamint a víz megkötését a szövetekben.

Egyik esetben sem szabad leállítani az indokolt kezelést – de az orvosnak meg kell találnia a legmegfelelőbb gyógyszert és adagot, hogy elinduljon az egészséges fogyás.

Dohányzás-stop

És a keservesen leadott kilók szép lassan visszajönnek… A cigarettázó több kalóriát éget el, mert a nikotin miatt gyorsabb az anyagcseréje. Ráadásul a nem dohányzónak az étvágya is jobb. Ezért nehéz fogyni a füstölés abbahagyását követő időszakban, sőt, lehet, hogy még fel is szalad néhány kiló.

Amennyiben szeretnéd ezt elkerülni, mindig legyen a kezed ügyében valamilyen kalóriaszegény kiegészítő, például: ánizsos (köménymagos) cukorka, répa, cukor nélküli rágógumi, hogy csökkenthesd nassolási kedvet.

Túl szigorú diéta

Ellentétben egyesek mániájával, a súlyleadáshoz nem elég mindent megvonni a szervezettől, nem enni semmit sem. Ez a módi még le is blokkolhatja a fogyási folyamatot. Ha ugyanis a szervezet észreveszi a táplálék mennyiségének csökkenését, akkor csökkenti az energiafogyasztást is, lassúbb lesz az égési folyamat a zsírtartalékok védelmében.

Egyébként az elhízás fő oka általában a túl zsíros és túl bőséges táplálkozás. Indíts támadást a felesleges kalóriák ellen. Mérsékeld a szószok, salátadresszingek, édes üdítőitalok fogyasztását, részesítsd előnyben a zsírszegény tejet és tejfölt, és csak natúr (ízesítetlen) joghurtot fogyassz. A süteményeket, édességeket, fagylaltot felejtsd el. Ily módon legalább napi 300 kalóriát megspórolhatsz, és ez havonta körülbelül 2-3 kiló.

Sport, sport, sport

De hogyan és mit? Gépeken gyötröd magad, tornázol, súlyokat emelgetsz, a kilófelesleg mégsem mozdul. Az intenzív, de rövid ideig tartó gyakorlatok az izzadással sok vizet vonnak ki a szervezetből, elégetik az izmokban található cukortartalékokat, ám nem történik semmi a zsírtartalékokkal.

Ha azt akarod, hogy ezek is megmozduljanak, akkor hosszabb időn át tartó, de kisebb intenzitást követelő sportágat válassz. Mindennap fordíts mozgásra 30-45 percet, sétálj, gyalogolj, kocogj, ússz, saját ritmusod szerint kerékpározz és minden reggel-este végezz néhány perces légző gyakorlatokat (mély belégzés, a has és a mellkas feltöltése oxigénnel, majd lassú kilélegzés). A levegő oxigénjével a zsírok zsírsavakká alakulnak, és ezeket már könnyebb eltávolítani.

Megkötött víz

Tíz nő közül nyolc panaszkodik erre, különösen a menstruációt megelőző 10-12 napban. Az ösztrogénhormonok következménye a víz- és sótartalékok képződése, ezek szinte felfújják a szöveteket, s csupán egy részük távozik el a menstruáció végén.

Másfél liter enyhén sós csapvízhez adj hozzá egy adag vízhajtó gyógynövénykeveréket. Ezt kortyolgasd egész nap. Hatására alaposan ki fog tisztulni a szervezet. Visszafogottan sózz (a só megköti a folyadékot), illetve kerüld a sós ételeket (felvágottak, konzervek, gabonafélék stb.). Mértékkel fogyassz paradicsomot, sárgadinnyét és gyümölcsöt: kalóriaszegények ugyan, de sok vizet tartalmaznak.

A rendszeres étkezés hiánya

Nincs reggeli, sem ebéd, sem vacsora – van viszont csipegetés és nassolás egész nap… Ez kifejezetten rossz magatartás. A szervezet úgy van beprogramozva, hogy körülbelül négyóránként táplálni kell. Ha nem teszed, biológiai ritmusa, a hormonkiválasztás folyamata, anyagcseréje szabálytalanná válik. A szervezet – látva az anarchiát – leblokkolja bizonyos funkcióit, különösen a salakanyagok eltávolítását.

Ezért lehetőség szerint tartsd be a négyóránkénti táplálkozási ritmust. A három főétkezést egészítsd ki fehérjében gazdag tízóraival, illetve uzsonnával. Az emésztés is energiafelhasználással jár, a tápanyagok nem alakulnak át zsiradékká.  nana

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: