2005-09-23 10:06:45• hírek • Szatmar.ro

A siker nem cél, hanem melléktermék

Koncert előtti beszélgetés Varnus Xaver orgonaművésszel.
Pimaszul jóképű és brilliáns orgonista. Koncertjeire sokszor csak csodával határosan lehet jegyet kapni. A legfiatabbként kapta meg Mádl Ferenctől az egyik legmagasabb állami kitüntetést, a Köztársasági Érdemrend Nagykeresztjét, a Canterbury Székesegyházban adott koncertjét az angol arisztokrácia is megtisztelte jelenlétével, és állva tapsoltak neki.  Legújabb regénye, a 97 éves Fejtő Ferenc által csodálatosnak nevezett Átváltozások két hónap alatt kultkönyv lett. Egy reneszánsz polihisztor és egy huncut kamasz sajátos vegyüléke. Szellemes társalgó, és amit mond, aggasztóan nyomdakész.

– Igaz, hogy polgárpukkasztó?

– Sajátos ütközőpont vagyok Kelet és Nyugat határán. Köztünk él a József Attila-nyúzó Horger Antal és Petőfi Pató Pál urának közös gyermeke, szét van osztva különféle hivatalokban, és minden új dologra vagy azt mondja: „ej, ráérünk arra még!”, vagy pedig azt, hogy „de nem itt, nálunk!”. Egy tévéműsorban megkérdeztek, mit nem vinnék magammal Magyarországról az Unióba? Azt válaszoltam: Móricz Zsigmond Rokonok című regényét. Noha már itt dörömböl egy nagyszerű, sok nyelven beszélő, fiatal európéer generáció, Kelet-Európa közélete még gúzsba van kötve a provinciális uram-bátyámok mutyizásaitól. 

– Évekig Kanadában élt. Mi hozta haza?

– Kanada csudaszép, jóindulatú, és egy merő unalom.Sokat koncerteztem, és tudtam a közönség pigmentjéig sem hatolt el a zene. Európai honvágyam volt.

– Kisebbik fia 17 éves. Nem hiányzik egy társ?

– Akit az átlagtól elütő tehetséggel áldott vagy vert meg a sors, azt egy kicsit szörnyetegnek is teremtette, és házi használatra nem éppen nyájas jelenség. Tolsztojt vádolták, hogy néha őrjöngött, és a felesége fejéhez vágta a teáscsészét. Ez igaz. Viszont a Háború és békét mégsem a derék Tolsztoj néni írta, hanem Tolsztoj, a rém. Aki egy nagy életmű közelébe merészkedik, számítson rá, hogy a tűz néha kicsap és megpörköli.

– A Magyar Televízióban két éve futó komolyzenei sorozata, az Utókor ítélete nézettségi rekordokat dönt.

- A komolyzenei elitkoncertek kora lejárt. Bernstein észrevette ezt, beszélni kezdett a közönséghez, így generációk szerették meg miatta a klasszikus zenét. Bach sem kért engem arra, hogy ünnepeljük meg halála évfordulóját a Kerepesi temetőben. Kitaláltam, megcsináltuk, nyolcezren voltak ott,  hatszázezren nézték a tévében. Nem túlzok, nem nagyképűsködöm, egyszerű tényként mondom: amióta az orgonakoncert, mint műfaj létezik, soha sehol nem volt akkora közönsége, mint ma, itt, magyarlakta területen. S emögött iszonyatosan sok munka van. Becsvágyó, ifjú muzsikustársaimnak üzenem hát: a siker nem cél, hanem melléktermék.

 

Varnus Xaver szeptember 30-án, pénteken este 7 órakor a Szatmárnémeti Székesegyházban ad ajándékkoncertet. Műsorán – Bach és Mozart művei mellett – a Carmina Burana és Ravel Bolerója szerepel, a Debreceni Egyetem Rézfúvósainak közreműködésével. A belépés díjtalan, a hangverseny a Friss Újság ajándéka a szatmárnémetieknek. A koncertre csak hat év fölötti gyerekeket engednek be.

Botka Zsuzsanna

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: