2009-07-29 14:27:24• hírek • Tóth Klarissz

A sertés részeinek felhasználása

Egy a húsfogyasztók körében végzett felmérés kapcsán bebizonyosodott, hogy vásárlásaik alkalmával a legtöbben nincsenek tisztában az alapvető húsféleségek megnevezésével és azok felhasználási módjával.

A tapasztalattal rendelkező háziasszonyok könnyűszerrel vásárolnak húsféleségeket. De mit tegyen az ember lánya vagy fia, ha a gasztronómia világába újoncként csöppen és fogalma sincs arról, hogy a különböző ételekhez milyen húsféleséget és annak mely részeit vásárolja? Sokan még napjainkban sincsenek tisztában azzal, hogy a sertés melyik része a tarja, a dagadó vagy éppen a szűzpecsenye.

Nézzük, melyek a sertés különböző felhasználásra alkalmas részei. Hús vásárlásakor mindenekelőtt győződjünk meg arról, hogy az valóban friss-e. A fogyasztóvédelem munkatársai különösen a nyári időszakban találnak sok romlott húsárut. Emberi fogyasztásra alkalmatlan a nyálkás, sötétebb, megsárgult zsírréteggel rendelkező hús. A friss sertéshús tapintása enyhén rugalmas, színe pedig világospiros. A sertés felhasználásra alkalmas részei: köröm, fej, csülök, tarja, tokaszalonna, rövid karaj (karmonádli, borda, kotlett), hosszú karaj (kotlett és borda), oldalas, lapocka, szűzpecsenye, dagadó és comb.

A sertés fej- és lábrészeiből rendkívül ízletes kocsonyát készíthetünk, de főzve vagy füstölve is felhasználhatjuk, ráadásul a disznófősajt egyik alkotórésze a fej. A sertés legfinomabb része a comb és a karaj. Nem véletlen, hogy a sertés combja használható fel a legsokoldalúbban. Egyik legközkedveltebb felhasználási módja a sonka, sütőben pedig finom pecsenyét is készíthetünk belőle.

Darált húsként töltött káposztába vagy rántani való húsként is felhasználható. A rövid- és hosszú karaj megannyi változatban elkészíthető. A nagy bélszínt akár a bordával együtt is szeletekre vághatjuk, ebben az esetben is karajokat kapunk, melyeket akár serpenyőben vagy roston is megsüthetünk. A bélszínt anélkül is levehetjük a csontról, hogy azt szétdarabolnánk, ebben az esetben sütőben vagy nyárson egészben is megsüthetjük. Különösen finom részek a nagy bélszín alatti kis bélszínek, melyeket késsel óvatosan szedjünk le anélkül, hogy ezeket egymástól elválasztanánk. Ebből a részből szeleteket készítünk, húsklopfolóval enyhén megütögetjük és roston kisütjük. A sertés hát- és mellrészeiből származó húst szedjük le töltött káposztához valamint kolbászhoz szükséges vagdalékhoz, de teljeskörűség nélkül számtalan ételt készíthetünk még belőle.

A sertéshús népszerűsége többek között annak köszönhető, hogy megannyi gasztronómiai különlegességhez felhasználható. Azonban nem árt némi elővigyázatosság. Fogyasztását nem szabad túlzásba vinni, mivel a sertéshús kövér és meglehetősen nehezen emészthető. Ezért sertéshúsból készült ételek tálalásakor, a menüt egészítsük ki néhány könnyen emészthető fogással is.

Emberi fogyasztásra alkalmatlan a nyálkás, sötétebb, megsárgult zsírréteggel rendelkező hús

 

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: