2008-11-14 16:17:19• hírek • Parajdi Andrea

A semmiből nem lesz egészségügyi ellátás

Nemrégiben állították össze azt a kormányrendeletet, amely a közegészségügyi rendszer decentralizálását fogalmazza meg. Ilyés Gyula Szatmárnémeti polgármester úgy véli felelőtlen, és elhamarkodott döntés lenne ilyen módon, a helyi közigazgatás hatáskörébe helyezni az egészségügyi szolgáltatásokat.

A kormányrendelet, amely január elsejétől lépne életbe meghatározza, hogy a városi önkormányzatoknak négy szinten - közösségi egészségügyi ellátás, iskolai egészségügyi ellátás, kórházi egészségügyi ellátás, és egészségügyi központok fenntartása- saját költségvetésükből kell megszervezniük a helyi egészségügyi szolgáltatásokat.

Ilyés mint mondja az elképzeléssel nincs gond, hiszen valóban hatékonyabban meg lehetne oldani az egészségügyi ellátást, ha az helyi szinten lenne megszervezve, azonban ilyen módon nem lehet átruházni ezt a feladatot az önkormányzatok kezébe.

-Biztos vagyok benne, hogy akik ezt a rendeletet elfogadták, bele se olvastak a dokumentumokba, mert aki átlapozza az azonnal rájön, hogy ezzel az intézkedéssel nemhogy segítenék annak működését, hanem egyenesen tönkre teszik az egészségügyi rendszert. Ha az Önkormányzatok kezébe kerül az egészségügyi szolgáltatás megszervezése, senki sem fogja tudni mit kell csinálnia, meg egyáltalán azt, hogy honnan teremti elő, az ehhez szükséges összegeket -magyarázza a polgármester felháborodásának okát.

A Közegészségügyi Minisztérium 2009-ben átutalná a működtetéshez szükséges összegeket, azonban 2010-től minden Önkormányzat saját költségvetéséből kellene a kiadásokat fedezze.

 

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: